Ograničavanje ugljikohidrata u ishrani jedan je od prvih koraka koje poduzimaju osobe koje pokušavaju smršaviti. Ipak, vrijedi naglasiti i to da su namirnice bogate ugljikohidratima neke od najzdravijih na svijetu, te da upravo ove hranjive tvari mogu vašem tijelu pružiti brojne zdravstvene koristi.
Najbolji ugljikohidrati za dobro zdravlje
Zašto su nam potrebni u ishrani?
Zašto su onda ugljikohidrati na tako lošem glasu? Razlog je jednostavan. Postoje dvije vrste ugljikohidrata, i to složeni i jednostavni, a našem tijelu su potrebne različite količine svakih.
Stručnjaci naglašavaju da biste većinom trebali konzumirati neprerađene ili složene ugljikohidrate, poput cjelovitih žitarica, povrća i voća. Manje od 10% treba poticati iz jednostavnih ugljikohidrata, poput rafiniranih i prerađenih namirnica i šećera.
Šta ugljikohidrati čine za nas?
Naš mozak preferira glukozu kao gorivo. Kad koncentracija glukoze u vašem krvotoku padne, mozak vam daje signale poput glavobolje ili vrtoglavice. Složeni ugljikohidrati pružaju visokokvalitetno gorivo za mozak. U nastavku vam donosimo najkorisnije i najzdravije ugljikohidrate za vaše tijelo.