Ovo su simptomi intolerancije i alergije na hranu

Radi se o različitim tegobama

U današnje vrijeme nutricionisti imaju zahtjevan zadatak - djelovati preventivno i buditi svijest o promjeni životnih navika koje treba promijeniti.Klijenti nutricionistima, prije svega, dolaze jer žele preventivno djelovati na svoje zdravlje, jer ozbiljno shvaćaju da je preventiva pola zdravlja i da je upravo hrana njihov lijek. Najčešće imaju različite gastrointestinalne, dermatološke, neurološke, psihološke probleme, česte rinitise, probleme s kostima i zglobovima i različitim autoimunim bolestima, kao i konstantan problem s debljinom ili mršavošću. U svim tim slučajevima, najčešće je riječ o intoleranciji na hranu.

Ovo su simptomi intolerancije i alergije na hranu

Probavne smetnje, noćna žudnja za hranom, tamna mokraća... Sve su to simptomi dehidracije
Intolerancija i alergije
Testovi intolerancije na hranu namijenjeni su svim osobama koji žele preventivno djelovati na svoje zdravlje ili već imaju neku tegobu čiji simptomi nisu prepoznati uobičajenom dijagnostikom.

Hipersenzibilizacija

Hipersenzibilizacija na hranu koja je uzrokovana nakupljanjem IgG antitijela (intolerancija na hranu) je hronične naravi sa skrivenim simptomima i znatno je teže dijagnosticirati od alergije. „Klasična“ alergijska reakcija posredovana je IgE antitijelima, a reakcije koje nastaju odmah nakon konzumacije štetne namirnice često su dramatične, a katkad i opasne za život. Najčešće su kožne reakcije i oralni alergijski sindrom (žarenje u ustima, natečen jezik, gušenje...).
Simptomi alergije na hranu u probavnom sistemu su grčevi, mučnina, povraćanje i proljev. Jasnu i burnu sliku koja svjedoči o uzroku i posljedici kod alergije stvaraju IgE antitijela, dok se kod intolerancije simptomi pojavljuju nakon dugotrajnijeg konzumiranja određene hrane ili pića.
Intolerancija se mijenja tokom života, tako da nakon dobivanja nalaza i konsultacija sa svakim pacijentom, nutricionist izrađuje individualni jelovnik, prilagođen anamnezi, dijetoterapiji i rezultatima testa intolerancije na hranu.

U kakvoj su vezi personalizirana prehrana i mladolikost kože?

Poboljšanje nakon eliminacije spornih namirnica

Kada jednom napravite test intolerancije na hranu, nutricionisti primjenjuju jednostavan eliminacijski program prehrane. To u stvari znači da se iz prehrane izbacuje hrana i sastojci koji pokazuju visok stepen intolerancije. Nakon testa intolerancije na hranu te eliminacije hrane visokog stepena intolerancije, preko 80% pacijenata pokazuje znatno poboljšanje svojih zdravstvenih problema.
Za razliku od raznih redukcijskih dijeta i programa prehrane u kojima namirnice uklanjamo prema općenito definiranim preporukama, na temelju testa intolerancije na hranu otkriva se upravo individualni jelovnik koji omogućuje izbjegavanje one vrste hrane koja šteti pacijentu. Tek tada, pridržava li se pacijent definiranog programa prehrane, zdravstveno stanje se popravlja i, ako se radi o mršavljenju, izgubljeni se kilogrami ne vraćaju.
Dakle, ne postoji univerzalna zdrava dijeta ili program prehrane jer smo svi individualni i vrlo specifični. Svakome od nas se zbog toga mora izraditi individualni jelovnik prilagođen testiranju (testu intolerancije na hranu), testiranju na alergije, nutrigenetici, dobi, spolu, bolestima ili dijagnozama, sportskim aktivnostima i dr.
Svi se u vlastitom tijelu žele osjećati bolje, izgledati ljepše i biti zdraviji.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak