Pet najboljih prirodnih probiotika - Body.ba

Pomagači crijevima

Pet najboljih prirodnih probiotika

Piše: Body.ba

Srijeda, 26.02.2014.

Pet najboljih prirodnih probiotika

Kao što nam je dobro poznato da postoje bakterije koje uzrokuju zdravstvene probleme, isto tako postoje i bakterije koje su od velike pomoći ljudima, a najprije su to bakterije koje se nalaze u crijevima, a koje drugačije nazivamo probioticima.

Ove vrste bakterija pomažu organizmu da lakše apsorbuje vitamine i minerale iz hrane, a koji su ujedno od ključnog značaja za normalan rad organizma.

Sve što treba je češće konzumirati namirnice bogate prirodnim probioticima, te na taj način osigurati zdravlje kompletnog organizma. U nastavku donosimo vam pet najbitnijih namirnica sa probioticima:

- Jogurt

Najpoznatiji probiotik, koji se u prodavnicama može naći u nekoliko oblika, a onaj koji bi svakako trebalo birati je jogurt sa aktivnim kulturama - bakterijama koje su ključ cijele ove priče.

- Kiseli kupus

Još jedan poznati probiotik koji slovi za veličanstvenu zdravstvenu namirnicu koja čuva zdravlje i ojačava imunološki sistem.

- Kefir 

Piće koje se proizvodi tako što se kefir zrno doda u mlijeko, što potiče proces fermentacije. Sve to izaziva nastanak širokog spektra probiotskih bakterija koje obitavaju u kefiru, a od velikog su značaja za crijevnu floru.

- Pivo od đumbira

Probiotik koji sadrži malu količinu alkohola, ali budući da ona iznosi i manje od 0,5 procenata, ovo pivo ne spada u alkoholna pića. Inače, ovakav gazirani probiotik je dokazani pomoćnik probave.

- Kombuha

Kineski osvježavajući napitak koji se proizvodi izazivanjem fermentacije zaslađenog crnog čaja, još jedan je u nizu prirodni izvor "dobrih" bakterija koje potpomažu rad crijeva.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Osveta advokatu: Dobio desetine pizza na adresu

Nije mogao raditi

Osveta advokatu: Dobio desetine pizza na adresu

Jedan njemački advokat susreo se sa posve nesvakidašnjom situacijom koja je u potpunosti preokrenula njegov...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)