Korištenje istog ulja za prženje dva ili više obroka je jedan od najgorih poteza koji se mogu napraviti u kuhinji, a kako je to svasvim uobičajna praksa u restoranima, a posebno restoranima brze hrane, vrijeme je da svi shvate o čemu se rade i takvu hranu počnu izbjegavati.
Prženje više puta na istom ulju - zašto je opasno?
Dva ili više putaKada se već zagrijavano i ohlađeno ulje ponovo zagrije, tada dolazi do otpuštanja nestabilnih molekula u javnosti poznatih kao slobodni radikali, a koji brzo i jednostavno stupaju u hemijske reakcije s dijelovima ćelija proteina, lipidima, ugljikohidratima, pa i molekulama DNK.
Osim što svojim vezivanjem za zdrave ćelije izazivaju probleme, te nestabilne molekule se dovode u vezu sa srčanim oboljenjima, Parkinsonovom i Alzheimerovom bolesti, problemima sa probavnim organima, pa čak i sa samim razvojem karcinoma, što ih čini posebno opasnim. Tako da ušteda na ulju može biti potencijalno smrtonosan potez.
Zbog svega toga, prije nego što se počne i razmišljati o kupovini tableta koje navodno sputavaju te slobodne radikale, prvi korak svima bi trebao biti taj da se prvo prestanu unositi slobodni radikali u organizam.