Ruzmarin je jedna od onih biljki koju prosto morate imati u svojoj kuhinji. Ruzmarin je svjetski prepoznatljiva biljka koja obogaćuje naše zdravlje sa antioksidansima i esencijalnim kiselinama. Pored svojih kulinarskim i zdravstvenih beneficija, kao i samog cvijeta i listova koji se koriste za dekorisanje, ruzmarin ima i mnoge druge pozitivne strane.
Ruzmarin - opojan i zdrav
Zdrava biljkaZdravstvene beneficije ruzmarina
List ruzmarina sadrži fito hemikalije koje su poznate po spriječavanju zaraznih bolesti i poboljšavaju zdravlje općenito. Dijelovi biljke, naročito cvjetovi sadrže fenolični antioksidans (ruzmarinska kiselina) kao i mnoge druge esencijelane kiseline kao cineol, borneol, bornil acetat i mnoge druge. Ovi sastojci imaju antialergijsko i antiseptično svojstvo. Listovi ruzmarina pružaju 131 kalorija na 100 grama, a ne sadže holesterol. Ruzmarin sadrži veliku količinu vitamina A. Nekoliko listova dnevno može pridonjeti puno vašem zdravlju. Vitamin A je dobar za čuvanje pluća i usne šupljine. Biljka je bogata i željezom, sadrži 6,65 miligrama na 100 grama svježih listova. Željezo je bitna komponenta za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima.
Medicinska svrha ruzmarina
- Ruzmarinska kiselina, prirodni polifenol antioksidans koji se nalazi u ruzmarinu ima antibakterijske i antioksidansne funkcije. Druge poznate biljke, kao što je nana, origano isto sadrže zavidan nivo ruzmarinske kiseline.
- Ruzmarinsko ulje, koje se destilira od cvjetova ruzmarina, sadrži esencijalne masti kao kamfen, cineol, borneol, bornil acetit i druge. Ovi sastojci su poznati po tome što sadrže tonik, astrigent, dijaforetik i stimulant.
- Njegovo biljno ulje se koristi za liječenje reume.
- Čaj od ruzmarina je prirodan lijek za glavobolju i depresiju.
Upotreba u kulinarstvu
- Svježi ili sušeni ruzmarin se koristi u mediteranskoj kuhinji, i dio je brojnih recepata.
- Biljka se koristi u salatama, supama, i brojnim receptima za pripremu mesa.
- Čaj od ruzmarina je popularno piće u mediteranskog regionu.
Postovani,
Zasto nigdje ne stoji koja kolicina ruzmarina se smije konzumirati?
Lijep pozdrav,