Simptomi intolerancije na gluten

Osjetljivost na gluten je sve češća pojava kod ljudi, a može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se njeni simptomi ignorišu. Gluten je porodica proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući pšenicu, raž, pira i ječam. Od žitarica koje sadrže gluten daleko je najčešća pšenica.

Simptomi intolerancije na gluten

Gluten hrani daje određenu elastičnost, a najčešće se dodaje u hljeb i peciva te različite tjestenine. Međutim često se skriva i u hrani za koju nikada ne bismo ni pomislili da sadrži gluten. To su grickalice, supe, pizza, industrijski proizvodi, ali i dječja hrana. Zbog toga vam donosimo sedam najčešćih simptoma intolerancije na gluten. Mnogi od simptoma nastaju ubrzo nakon konzumiranja glutena.

1. Proljev i zatvor

Jedan od najčešćih simptoma intolerancije na gluten su proljev ili zatvor. Normalno je povremeno imati ovakve probavne smetnje, ali ukolikoih ih doživljavate svakog dana to može ukazivati na intoleranciju na gluten.

2. Nadutost

Još jedan vrlo čest simptom koji ljudi prijavljuju u slučajevima intolerancije na gluten je nadutost. To se odnosi na osjećaj punog želuca koji je neugodan i dugotrajan.

Prekomjerno jedenje je najčešći razlog nadimanja, ali može se dogoditi iz više različitih razloga. Kod osoba koje imaju intoleranciju na gluten, osjećaj nadutosti se može pojaviti vrlo često i nije nužno povezan s količinom hrane koju pojedu.

3. Bol u trbuhu

Slično nadutosti nekoliko različitih uzroka može dovesti do bolova u trbuhu, ali kod glutenske intolerancije često se javlja stomačna bol koja se ne može povezati sa nekim drugim uzrokom.

4. Umor

Umor je još jedan simptom za koji može imati puno različitih uzroka od kojih mnogi nisu povezani ni sa jednim medicinskim stanjem. Osobe s intolerancijom na gluten mogu osjećati umor koji ne prolazi i narušava svakodnevno funkcionisanje.

5. Mučnina

Mučnina može imati mnogo uzroka, ali ako se ona često javlja nakon konzumiranja glutena, to može biti znak netolerancije na gluten.

6. Glavobolja

Česte glavobolje su još jedan simptom koji se može javiti kod ljudi s intolerancijom na gluten.

Osobe s intolerancijom na gluten mogu redovno imati nekoliko od ovih simptoma. Moguće je da se pojave i drugi simptomi koji se dovode u vezu sa intolernacijom na gluten, iako su oni rjeđi, a uključuju: bolove u zglobovima i mišićima, depresiju ili anksioznost, nedostatak koncentracije, jaku bol u trbuhu, anemiju, osip na koži.

Kako se dijagnosticira?

Prije svega potrebno je odkloniti sumnju da se ne radi o nekom težem stanju poput celijakije ili alergije na pšenicu. Uzimanje uzorka krvi, koji se zatim analizira kako bi se otkrilo prisustvo antitela koja bi mogla ukazivati na celijakiju ili alergiju na pšenicu, često to mogu učiniti. U nekim slučajevima mogu biti potrebni i drugi testovi.

Jednom kada ljekar odbaci ozbiljnije stanje, još uvijek im može biti teško da potvrdi postoji li intolerancija na gluten jer za to ne postoje testovi.

Najčešća metoda koju ljudi koriste je smanjenje ili uklanjanje glutena iz prehrane i praćenje promjena simptoma. Vođenje dnevnika prehrane može pomoći osobi da prepozna potencijalno problematičnu hranu, a može im pomoći i u upravljanju intolerancijom.

Najčešća hrana i pića koja sadrže gluten su tjestenina, hljeb i peciva, krekeri, žitarice, palačinke, vafli, keks, pivo, razni umaci, začini, konzervirana hrana.

Dok ljudi s celijakijom moraju isključiti gluten iz prehrane čim doktor dijagnosticira stanje, mnogi ljudi s intolerancijom na gluten polako smanjuju unos glutena, umjesto da ga odmah eliminišu. Neki ljudi mogu biti u stanju konzumirati male količine glutena, a da pritom ne pokažu nikakve simptome intolerancije.

Ukoliko sumnjate da imate intoleranciju na gluten trebali bi potražiti medicinsku pomoć prije nego što sami uvedete bilo kakve promjene u prehrani.

Komentari (1)

Oko 50% svjetskog stanovnistva ima zdravstvene probleme koji su povezani s intolerancijom na gluten,jedan od razloga tome je da je pedesetih godina proslog stoljeca genetsku umetnut jedan enzim koji se zove glijadin u psenicu,radi otpormosti i boljeg prinosa,to je napravio Monsanto ,taj gluten nas organizam ne moze probaviti i ostecuje stjenku crijeva sto uzrokuje mnoge autoimune bolesti

Silvija Cikatic
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak