Sladoled - leden i sladak užitak

Uživanje u hrani

Slatko ledeno zadovoljstvo koje vas može uvijek osvježiti, ali i koje može dobro da utječe na vaše zdravlje jeste sladoled. Za mnoge, sladoled je omiljeno ljetno slatko zadovoljstvo u kojima uživaju svadkonevno. Dok neki broje kalorije, dobro je znati i sve zdravstvene koristi ovok ukusnog i hladnog zadovoljstva. 

Sladoled -  leden i sladak užitak
Foto: Unsplash

Bogat je kalcijumom

Odraslim osoba je dnevno potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i djeca imaju veću potrebu za ovim mineralom. Zbog mlijeka i slatke pavlake kao osnovnih sastojaka za proizvodnju sladoleda, odlučno služi kao jedan od izvora kalcijuma, kao i vitamina A i B. 

Pomaže u održavanju tjelesne težine

Zbog vrijednosti šećera i mliječne masti, idelano ohlađen sladoled na -6 stepeni Celzijusa, smatra se najboljim saveznikom dobre linije. Istraživanja su potvrdila da kalcijum umanjuje negativnu kalorijsku vrijednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama. 

Bogat je vitaminima i antioksidansima

Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svježeg voća sadrži jako puno vitamina, dok onaj sa ukusom kafe i čokolade, ukoliko se priprema od pravih zrna kafe i kakaa, obezbjeđuje dovoljnu dozu antioksidansa polifenola, koji štiti srce. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak