Slatko ledeno zadovoljstvo koje vas može uvijek osvježiti, ali i koje može dobro da utječe na vaše zdravlje jeste sladoled. Za mnoge, sladoled je omiljeno ljetno slatko zadovoljstvo u kojima uživaju svadkonevno. Dok neki broje kalorije, dobro je znati i sve zdravstvene koristi ovok ukusnog i hladnog zadovoljstva.
Sladoled - leden i sladak užitak
Uživanje u hrani
Bogat je kalcijumom
Odraslim osoba je dnevno potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i djeca imaju veću potrebu za ovim mineralom. Zbog mlijeka i slatke pavlake kao osnovnih sastojaka za proizvodnju sladoleda, odlučno služi kao jedan od izvora kalcijuma, kao i vitamina A i B.
Pomaže u održavanju tjelesne težine
Zbog vrijednosti šećera i mliječne masti, idelano ohlađen sladoled na -6 stepeni Celzijusa, smatra se najboljim saveznikom dobre linije. Istraživanja su potvrdila da kalcijum umanjuje negativnu kalorijsku vrijednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama.
Bogat je vitaminima i antioksidansima
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svježeg voća sadrži jako puno vitamina, dok onaj sa ukusom kafe i čokolade, ukoliko se priprema od pravih zrna kafe i kakaa, obezbjeđuje dovoljnu dozu antioksidansa polifenola, koji štiti srce.