Da li uvijek posegnete za slatkišima kad god se osjećate umorno, nervozno, neraspooženo? To može biti i sa dobrim razlogom, pokazuju istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Swinburneu. U istraživanju, ljudi su konzumirali tamnu čolodu po grupama. Jedni su konzumirali čokoladu koja sadrži 500, a drugi 250 miligrama kakao polifenola svaki dan, tokom jednog mjeseca.
Slatkiš koji smiruje
Čokolada
Po završetku istraživanja, oni koji su jeli čokoladu sa većim nivoom polifenola kažu da su se osjećali puno smirenije i zadovoljnije, dok druga grupa nije zapazila neke bitnije promjene. Razlog leži u tome što prirodni polifenol kojeg sadrži tamna čokolada je usko povezan sa osjećajem anksioznosti.
Da bi dobili isti rezltat kao grupa koja je konzumirala čokoladu sa većim nivoom polifenola, bitno je da znamo, da kada kupujemo tamnu čokoladu, gledamo nivo kakaa kojeg ona sadrži. Što je više kakaa u čokoladi, to će ona imati bolji utjecaj na naše raspoloženje.