Šta je gluten?

Koliko je štetan i koje namirnice ga sadrže

Gluten je poprilično kontroverzna tema današnjice. Većina izvora tvrdi kako je siguran za sve one koji nemaju celijakiju. S druge strane, neki zdravstveni stručnjaci smatraju kako je gluten štetan za većinu ljudi.

Šta je gluten?

Šta je gluten?

Gluten je porodica proteina koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži i ječma. Od žitarica koje sadrže gluten najčešće se konzumira pšenica. Dva glavna proteina koja se nalaze u glutenu su glutenin i gliadin. Gliadin je odgovoran za većinu negativnih zdravstvenih efekata.

Kada se brašno miješa s vodom, proteini glutena stvaraju ljepljivu konzistenciju. Ovo čini tijesto elastičnim i daje hljebu mogućnost da se diže prilikom pečenja.

Problemi s glutenom

Većina ljudi sasvim normalno probavlja gluten, međutim, gluten može stvoriti probleme ljudima s određenim zdravstvenim stanjima. To uključuje osobe koje boluju od celijakije, osjetljivosti na gluten ili one koji su alergični na pšenicu.

Celijakija

Celijakija je najteži oblik netolerancije na gluten. Ona pogađa oko 0,7-1% stanovništva. Ovaj autoimuni poremećaj uključuje da tijelo tretira gluten kao stranog napadača. Ovo oštećuje crijeva i može prouzrokovati nedostatak hranjivih sastojaka, anemiju, ozbiljne probavne smetnje i povećan rizik od mnogih bolesti.

Najčešći simptomi celijakije su probavne tegobe, oštećenja tkiva u tankom crijevu, nadimanje, dijareja, zatvor, glavobolja, umor, osip na koži, depresija i gubitak težine. Međutim, neki ljudi s celijakijom nemaju probavne simptome, ali mogu imati druge simptome poput umora ili anemije. Iz tog razloga celijakiju može biti vrlo teško dijagnosticirati. Ustvari, čak 80% ljudi ne zna da boluje od celijakije.

Osjetljivost na gluten

Mnogo je ljudi koji na testovima za celijakiju ne dobiju pozitivne rezultate, ali ipak negativno reaguju na gluten. Ovo stanje se naziva osjetljivost na gluten. Simptomi osjetljivosti na gluten uključuju dijareju, bolove u stomaku, umor, nadimanje i depresiju.

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom razdražljivog crijeva uobičajeni je probavni poremećaj koji izaziva simptome poput trbušne boli, grčeva, nadutosti, gasova i dijareje. Ovo je hronično stanje, ali mnogi ljudi su u stanju da upravljaju svojim simptomima pravilnom ishranom, promjenama načina života i upravljanjem stresom.

Alergija na pšenicu

Za oko 1% stanovništva, alergija na pšenicu može izazvati probavne smetnje nakon konzumiranja namirnica koje sadrže gluten. Istraživanja pokazuju da dijeta bez glutena može biti korisna za osobe koje boluju od šizofrenije i autizma.

Netolerancija na gluten

Probavna neugodnost najčešći je pokazatelj intolerancije na gluten. Također možete imati anemiju ili probleme sa dobijanjem težine ako ste intolerantni na gluten. Kako biste ustanovili koji je uzrok vaših problema, s doktorom provjerite imate li celijakiju.

Ako nemate celijakiju, najbolji način da saznate jeste li osjetljivi na gluten je da pratite strogu dijetu bez glutena nekoliko sedmica, kako biste vidjeli poboljšavaju li se vaši simptomi. Ako se simptomi ne poboljšaju, krivac je vjerovatno nešto drugo, a ne gluten.

Hrana s visokim sadržajem glutena:

  • Pšenica
  • Raž
  • Ječam
  • Hljeb
  • Tjestenina
  • Žitarice
  • Pivo
  • Torte, kolačići i peciva

Dijeta bez glutena

Započinjanje ishrane bez glutena može biti prilično izazovno na početku. Prvo na šta trebate obratiti pažnju su etikete na namirnicama koje jedete. Ubrzo ćete shvatiti da se gluten dodaje iznenađujuće velikom broju namirnica. Također, trebali biste jesti uglavnom cjelovitu i zdravu hranu, jer je većina cjelovite hrane prirodno bez glutena.

Žitarice bez glutena

Postoji nekoliko žitarica i sjemenki koje su prirodno bez glutena. Tu spadaju:

  • Kukuruz
  • Riža
  • Kvinoja
  • Lan
  • Heljda
  • Zob

Hrana bez glutena

Postoji puno zdravih cjelovitih namirnica koje su prirodno bez glutena, uključujući:

  • Meso
  • Riba i morski plodovi
  • Jaja
  • Mliječni proizvodi
  • Voće
  • Povrće
  • Mahunarke
  • Orasi

Ko treba izbjegavati gluten?

Za većinu ljudi, izbjegavanje glutena je bespotrebno. Međutim, osobe s određenim zdravstvenim stanjima mogu napraviti ogromnu razliku u svom zdravlju uklanjanjem glutena iz ishrane.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak