Tef je visokovrijedna žitarica koja je dobila svoj značaj u današnjoj kuhinji zbog mnogih zdravstvenih pogodnosti koje pruža. Pored toga dobar je dodatak u svakoj ishrani i ima zaista dobar okus.
Šta je tef i kako ga spremiti
Sigurno ćete ga zavoljeti
Tef je digestivna žitarica koja sadrži više antioksidativnih svojstava i hranjivih materija nego druge žitarice, pored toga ne sadrži skoro gluten pa je zbog toga savršen izbor za osobe koje imaju nepodnošljivost na gluten. U nastavku čitajte koje su sve koristi koje nudi tef.
Šta je tef?
Tef je, kao što smo maločas naveli, žitarica koja raste u Etiopiji. Ovo zrno upija mnoge hranjive materije iz tla, a ljuska kod svakog zrna sadrži mnogo vlakana. Okus tefa je blag i malo podsjeća na okus jezgre, njegova tekstura je slična kao kod palente.
Tefovo brašno možete koristiti za kuhanje. Pažljivo čitajte uputstva na paketu, recepti su inače prilagođeni pšeničnom brašnu, pa stoga kada je riječ o ovom brašnu vjerovatno će biti potrebno da dodate prilagođena mjerenja ili sredstva za zgrušavanje.
Zašto je teff toliko dobar?
Tef sadrži mnogo hranjivih materija. Sadrži više kalcija nego druga zrna, pored toga sadrži željezo, vlakna i proteine.
Jedna šolja kuhanog tefa sadrži 250 kalorija, 7 grama vlakana i oko 10 grama proteina. Sadrži vlakna koja su otporna škrobu, posebna vlakna koja poboljšavaju probavu, kontrolišu tjelesnu težinu i reguliše šećer u krvi. Teff također sadrži mnoge vitamine i minerale, uključujući i magnezij koji ojačava kosti, tiamin i željezo.
Žene koje su i dalje u dobi menstruacije imaju povećan rizik da boluju od anemije, zbog toga unošenje tefa u redovnu ishranu može da im služi kao prevencija.
Naravno, postoje mnoge žitarice i pored tefa koje su bogate hranjivim materijama, ali se ne mogu porediti sa tefom.
Kako unositi tef?
Tef možete koristiti na više načina, slično kao što možda možete koristiti zob. Možete koristiti tef za pečenje palačinaka ili hljeba, te kao kaša ili dodatak salate. Možete koristiti tef kao zamjena za palentu. Ovo zrno je također odličan dodatak u jela gdje može da upije bogate sosove, kao što je to indijski kari. Možete također dodati tef u ovsenu kašu za doručak ili koristiti brašno za pečenje hljeba.
Kako koristiti tef za doručak
Za ovaj recept vam je potrebno:
- 1 čaša vode
- 1/4 šolje tefa
- Malo soli
- 1 kašika meda
- 1/2 kašike cimeta
- 1/3 šolje bademovog mlijeka
- 1/3 šolje borovnica
- 2 kašike mljevenih badema
- 1 kašika sjemena čije
Upute za pripremu:
- Prokuhajte vodu
- Dodajte tef i malo soli. Pokrijte dok tef ne upije vodu, povremeno miješajte, ne bi trebalo da traje više od 15 minuta.
- Uklonite s vatre, miješajte i ostavite ga prekrivenog dodatne 3 minute.
- Pomiješajte s bademovim mlijekom, medom i cimetom.
- Stavite u tanjir i dodajte na vrh badem, sjeme čije i borovnice.
Teff je odlična žitarica i spremam je u obliku kase sa borovnicams,badem klekovine,,Bademi meljeni ,cija semenke prava poslastica. Za nepce I telo !