Stevija, bolja od šećera?

Šta je stevija

Stevija je prirodni zaslađivač koji sastoji nula kalorija. Zainteronovanost se povećala zato što je postao prirodna zamjena za šećer. U posljednjih nekoliko godina stevija je postao dosta popularan zahvaljujući svojoj reputaciji kao prirodniji zaslađivač u poređenju sa uobičajenim rafiniranim šećerima iz laboratorija. Steviju možete pronaći u raznim trgovinama.

Šta je stevija i kako služi kao zaslađivač?

Stevija- lat. Stevia rebaudiana, je biljka koja dolazi iz južne Amerike. Danas je najpoznatiji prirodni zaslađivač. Stevija je također poznata zato što je 200 do 350 puta slađe od običnog šećera.

Stevija se dodaje u mnoštvo proizvoda, pa nekada čitanjem spiska sastojaka možemo otkriti da li je stevija jedan od njih. Postoji više imena za steviju, zbog toga smo mi napravili spisak pod kojim imenom možete naći steviju u spisku sastojaka:

Stevija

Čista stevija

Ekstrakt stevije

Ekstrakt lista stevije

Steviol glikozidi

Steviol gligoziti (E960)

Reb A

Stevioside

Kako se stevija pravi?

Za razliku od vještačkih zaslađivača, koji se stvaraju u laboratoriji, stevija dolazi iz lista stevije. Kako god treba da prođe kroz određeni proces. Lišće se prvo obere, osuši, pa prokuha u toploj vodi. Tečnost se zatim filtrira i izvlači kako bi se dobio ekstrakt iz intenzivno slatkih komponenata lista pod nazivom steviol glikozidi. U nastavku se miješa sa aditivima kao što je dekstroza ili maltodekstrin, kako bi se smanjila intenzivna slatkoća, tako da se poslije može inkorporirati u hranu.

Stevija sadrži po 1 gramu 1 kaloriju i 1 ugljikohidrat, za razliku od šećera koji sadrži 16 kalorija i 4 ugljikohidrada.

Kako stevija može poztivno da djeluje na zdravlje?

Iako postoje mnoge zdravstvene prednosti stevije, važno je shvatiti da je istraživanje na ekstraktu još uvijek novo, te da dugoročni efekti još uvijek nisu utvrđeni.

Mnogi ljudi govore o tome kako stevija ima povoljan efekat na nivo šećera u krvi, što ga čini idealnim za osobe sa dijabetesom, one koji žele da izgube višak kilograma ili koristiti kao alternativu drugim zaslađivačima.

Sve u svemu, stevija se može smatrati kao zaslađivač, tako da nemojte očekivati da će učiniti ogromnu razliku u vašem zdravlju. 

Kako koristiti steviju?

Ukoliko mislite koristiti steviju za kolače ili da zasladite čaj, imajte na umu da može biti čak 350 puta slađa od običnog šećera. Razmislite o kupovini mješavine stevije sa šećerom koji je osmišljen za pečenje, što vam omogućava da zamijenite steviju za šećer u omjeru 1:1. Ovako će se proces kuhanja sa stevijom učiniti mnogo lakšim.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak