Sve dobre strane meda - Body.ba

Slatko i ukusno!

Sve dobre strane meda

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 06.01.2014.

Sve dobre strane meda

Med je gotov proizvod još u košnici i svaka druga dodatna promjena i dodatak samo može da umanji hranjiva i ljekovita svojstva. Zato vodite računa gdje i od koga kupujete med. Donosimo vam nekoliko informacija koje trebate znati o medu, ukoliko želite da maksimalno iskoristite sve njegove pozitivne strane. 

1. Med ne treba samo da se konzumira metalnom kašikom jer se na taj način ubijaju hranjivi sastojci, umjesto toga koristite keramičku ili onu najbolju opciju, drvenu kašiku, specijalnu za med. 

2. Med ne treba grijati na više od 45 stepeni Celzijusa, kako ne bi došlo do uništavanja njegovih antibakterijskih svojstava. Zato naredni put kada pripremite čaj, sačekajte nekoliko minuta prije nego stavite med. 

3. Preporučuje se da se med koristi rastvoren u mlakim ili hladnim pićima, a najbolja opcija je voda. On je higroskopan, odnosno povlači svu vodu u sebe, s čim se može iskušiti i oštetiti sluznica gornjih puteva za hranu. Ovo naročito možete biti nezgodno za djecu. 

4. Med rastovren u vodi može da se koristi za ispiranje usta, jer može djelovati kao antibakterijsko sredstvo, što je jako korisno za osobe koje pate od parodontopatije. 

5. Lokalni med od iz vaše okoline je fantastična imunoterapija za osobe koje pate od alergije na polen. U suštini ovaj med sadrži neaktivnu formu polenskih antigena iz vaše okoline i s tim stimuliše imunitet za normalnu proizvodnju antitjela. Bitno je da je med nastao na čistini, a ne u nekim zagađenim predjelima. 

6. Bakterija H. Pylori koja je nepoželjan saputnik našeg želuca je krivac za neprijatan gastritis, čir na želucu i sve veći broj oboljena od raka želuca. Redovna konzumacija meda je pravilan i djelotovoran lijek za sva ova oboljenja.  

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Bridget Malcolm

I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Mnogima zvuči nevjerovatno da kroz slične probleme s kilograma uopšte mogu prolaziti i neki od najuspješnijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

Pio i bilježio promjene

Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

George Prior je 50-godišnji otac dvoje djece koji je cijelom svijetu želio jednom za sva vremena tačno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Šampionski obrok

Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Tjestenina je jedan od najlakših izvora ugljikohidrata za varenje koji sa sobom nosi ogromnu kalorijsku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Osveta advokatu: Dobio desetine pizza na adresu

Nije mogao raditi

Osveta advokatu: Dobio desetine pizza na adresu

Jedan njemački advokat susreo se sa posve nesvakidašnjom situacijom koja je u potpunosti preokrenula njegov...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)