Skoro svi sportisti koji imaju cilj da unesu značajne količine proteina u organizam, okreću se piletini i ribi zaboravljajući pritom da mogu punu dozu proteina dobiti i iz biljaka. Ono što je zanimljivije od svega je to da biljke po nekim parametrima predstavljaju čak i bolji izbor od bijelog mesa.
Sve pozitivne strane proteina iz biljaka
Zdraviji od mesnih
Minimum zasićenih masti
Dobro je poznata povezanost zasićenih masnih kiselina u ishrani i kardiovaskularnih bolesti i ateroskleroze. Ishrana bogata mesom, mliječnim proizvodima i jajima također je bogata i zasićenim masnim kiselinama. S druge strane, ishrana koja se temelji na biljnom svijetu bogata je dobrim, nezasićenim masnim kiselinama (jezgra i sjemenke) koje su zdrave za srce.
Bez antibiotika i hormona rasta
Moderna mesna industrija prodaje sve osim čistog mesa. Najnoviji trend nakon antibiotika, antidepresiva i hormona rasta su infuzije soli koje piletini daju dodatnu sočnost uz 400% više soli.
Alkalizirajte tijelo
Za razliku od mesa koje je formirano u kiseloj sredini, biljni proteini se obično formiraju alkalno. Alkalizirati tijelo drugim riječima znači pomoći smanjenju upalnih procesa, smanjenju stresa i održavanju zdravlja kostiju.
Lako varljive
Osim proteina u biljnoj hrani postoji i pregršt vlakana koji poboljšavaju probavu. Ova vlakna su poznata kao jako važan element u sveukupnom rješavanju problema sa probavom, ali nose i druge značajne beneficije.
Veća briga za okolinu
Jednostavno je, ako uzmemo u obzir činjenicu da je meso odmah nakon automobila na listi najvećih zagađivača, možemo zaključiti da bi zemlja bila mnogo čišće mjesto ako bi se ljudi više bazirali na biljke.