Važnost zobene kaše za doručak - Body.ba

Idealan doručak

Važnost zobene kaše za doručak

Piše: Haris Ljevo

Utorak, 03.08.2010.

Važnost zobene kaše za doručak

Kao što je poznato doručak je najvažniji dnevni obrok. Doručak može utjecati na raspoloženje i nivo energije čovjeka tokom cijelog dana. Najbolji način da počnete dan jeste imati za doručak zobenu kašu, koja se dugo vremena smatra za najbolju odbranu od holesterola.

Samo mala posuda zobene kaše dovoljna je da se obezbjedite svim potrebnim sastojcima poput ugljikohidrata, B vitamina, vlakana, minerala...

Zob je u Evropu stigao prije više od 5.000 godina, a historijski podaci govore koliko je ova vrsta ishrane zdrava. Naime, škotski ratnici su kod sebe u torbi uvijek nosili zobenu kašu, jer se smatra da je dobra za ozdravljenje kostiju i ligamenata.

Evo samo nekih korisnosti zobne kaše:

Smanjuje holesterol

Zobena kaša pospješuje smanjenje holesterola u krvi i na taj način smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da samo jedna mala posuda zobene kaše smanuje rizik od srčanih oboljenja za deset posto.

Reducira visinu šećera u krvi

Ovo se posebno odnosi na osobe koje boluju od dijabetesa drugog tipa.

Popravlja imunološki sistem

Selenijum i E vitamini u zobu su veoma korisni za imunološki sistem čovjeka. Veoma je dobro imati zobenu kašu na meniju u vrijeme sezonskih gripa, jer pomaže metabolizmu da se lakše oporavi.

Reducira težinu

Najnovija istraživanja pokazuju da djeca koja jedu zobenu kašu imaju 50 posto manje šansi da dobiju prekomjernu težinu od djece koja je ne jedu.

Izvor proteina

Prema Body.ba tablici kalorija u 100 grama zobi ima oko 8 grama proteina. Aminoprofil proteina u zobenoj kaši je ispod kvaliteta proteina u mesu, mlijeku i jajima, tako da ako se bavite izgradnjom mišićne mase, onda pomenute proteine iz zobi ne bi trebali ubrajati u ukupnu dnevnu količinu unešenih proteina, ali ih svakako računate kao kalorije.

Pospješuju varenje

Zobena kaša je veoma korisna za proces varenja, štiti od gastritisa, colitisa i drugih problema po pitanju varenja.

Smanjuje rizik od raka

Sastojci koje sadrži zob posebno su korisni u borbi protiv raka dojke i debelog crijeva.

Jačanje kostiju

Zob je veoma bogata kalcijumom, fosforom i magnezijumom, što je veoma važno za jačanje kostiju i smanjenje rizika od oboljenja zvanog osteoporoza.

Koristi u trudnoći

Zob je veoma koristan za žene u trudnoći, jer smanjuje rizik od mogućih oboljenja djeteta.

Pored ovih prednosti, zobena kaša je veoma korisna za zdravlje kože, zatim smnjuje rizik od stresa itd. Iz ovoga se vidi da je jako dobro imati zobnu kašu kao dio doručka, međutim nemojte zaboraviti i upoznati se sa celijakijom, jer zob sadrži gluten.

Jedan od,ako ne i najkvalitetniji izvor ugljikohidrata.Obavezno uvrstiti u prehranu.

- Hawragh

Utorak, 03.08.2010. 15:42,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Food blogger

Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Coopers je food blogger – autor bloga Harry Coopers Food. Njegov šarolik...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Nevjerovatan oglas

Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Najpoznatiji lanac brze hrane na svijetu dobio je neočekivan udarac zahvaljujući jednom oglasu na planetarno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet država u kojima se pije najviše piva

Najveće pivopije

Pet država u kojima se pije najviše piva

Da je alkohol izuzetno toksičan, neposredno i posredno utiče na desetine različitih oboljenja i pored toga da...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Ishrana u Evropi

Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Hraniti se zdravije, misleći na to da sami prosti ugljikohidrati ne budu okosnica ishrane, neminovno je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)