Važnost zobene kaše za doručak - Body.ba

Idealan doručak

Važnost zobene kaše za doručak

Piše: Haris Ljevo

Utorak, 03.08.2010.

Važnost zobene kaše za doručak

Kao što je poznato doručak je najvažniji dnevni obrok. Doručak može utjecati na raspoloženje i nivo energije čovjeka tokom cijelog dana. Najbolji način da počnete dan jeste imati za doručak zobenu kašu, koja se dugo vremena smatra za najbolju odbranu od holesterola.

Samo mala posuda zobene kaše dovoljna je da se obezbjedite svim potrebnim sastojcima poput ugljikohidrata, B vitamina, vlakana, minerala...

Zob je u Evropu stigao prije više od 5.000 godina, a historijski podaci govore koliko je ova vrsta ishrane zdrava. Naime, škotski ratnici su kod sebe u torbi uvijek nosili zobenu kašu, jer se smatra da je dobra za ozdravljenje kostiju i ligamenata.

Evo samo nekih korisnosti zobne kaše:

Smanjuje holesterol

Zobena kaša pospješuje smanjenje holesterola u krvi i na taj način smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da samo jedna mala posuda zobene kaše smanuje rizik od srčanih oboljenja za deset posto.

Reducira visinu šećera u krvi

Ovo se posebno odnosi na osobe koje boluju od dijabetesa drugog tipa.

Popravlja imunološki sistem

Selenijum i E vitamini u zobu su veoma korisni za imunološki sistem čovjeka. Veoma je dobro imati zobenu kašu na meniju u vrijeme sezonskih gripa, jer pomaže metabolizmu da se lakše oporavi.

Reducira težinu

Najnovija istraživanja pokazuju da djeca koja jedu zobenu kašu imaju 50 posto manje šansi da dobiju prekomjernu težinu od djece koja je ne jedu.

Izvor proteina

Prema Body.ba tablici kalorija u 100 grama zobi ima oko 8 grama proteina. Aminoprofil proteina u zobenoj kaši je ispod kvaliteta proteina u mesu, mlijeku i jajima, tako da ako se bavite izgradnjom mišićne mase, onda pomenute proteine iz zobi ne bi trebali ubrajati u ukupnu dnevnu količinu unešenih proteina, ali ih svakako računate kao kalorije.

Pospješuju varenje

Zobena kaša je veoma korisna za proces varenja, štiti od gastritisa, colitisa i drugih problema po pitanju varenja.

Smanjuje rizik od raka

Sastojci koje sadrži zob posebno su korisni u borbi protiv raka dojke i debelog crijeva.

Jačanje kostiju

Zob je veoma bogata kalcijumom, fosforom i magnezijumom, što je veoma važno za jačanje kostiju i smanjenje rizika od oboljenja zvanog osteoporoza.

Koristi u trudnoći

Zob je veoma koristan za žene u trudnoći, jer smanjuje rizik od mogućih oboljenja djeteta.

Pored ovih prednosti, zobena kaša je veoma korisna za zdravlje kože, zatim smnjuje rizik od stresa itd. Iz ovoga se vidi da je jako dobro imati zobnu kašu kao dio doručka, međutim nemojte zaboraviti i upoznati se sa celijakijom, jer zob sadrži gluten.

Jedan od,ako ne i najkvalitetniji izvor ugljikohidrata.Obavezno uvrstiti u prehranu.

- Hawragh

Utorak, 03.08.2010. 15:42,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)