Snaga vitamina C je dobro poznata skoro svima, a istraživački radovi timova ljekara širom svijeta iz dana u dan otkrivaju nove, ranije nepoznate pozitivne efekte ovog mikronutrijenta na ljudski organizam.
Vitamin C: Namirnice koje ga sadrže najviše
Nije samo narandžaSvakako daleko najpoznatiji efekat je taj što vitamin C direktno učestvuje u ojačavanju imunološkog sistema. Kada je u pitanju pronalazak istog u namirnicama, skoro svi bi odmah prstom uprli u narandžu, međutim, postoje namirnice koje ga sadrže i više od tog agruma.
Narandža sadrži 53 miligrama C vitamina u 100 grama, a sada pogledajte koliko ga je moguće naći u ovim namirnicama također u identičnih 100 grama:
- Paprika: 190 miligrama
- Kelj: 120 miligrama
- Brokula: 90 miligrama
- Kivi: 90 miligrama
- Karfiol: 70 miligrama
- Papaja: 60 miligrama
Rekorder po količini vitamina C u svom sadržaju je tropska voćka guava, u čijih 100 grama se može pronaći nevjerovatnih 218 miligrama vitamina! Ipak, problem je u tome što se taj broj odnosi na svježu voćku, dok svi ostali pripravci imaju manje količine sadržanog vitamina.