Zašto nije dobro piti vruć čaj?

Topliji od 65 stepeni

Rasprostranjeno je vjerovanje da vruć čaj predstavlja blagotvornu namirnicu koju bi trebalo piti za skoro svako zdravstveno stanje. Međutim, ako se izuzmu dobri efekti samog sastava čaja, postoji jedna vrlo loša stvar koja vruć čaj čini pićem koje potencijalno nosi više lošeg nego dobrog.

Zašto nije dobro piti vruć čaj?
Foto: Unsplash

Radi se o velikoj temperaturi pića za koje ljudski organizam ipak nije spreman, a što je utvrdilo i veliko istraživanje Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma (IARC). Naime, prema podacima 450.000 osoba, otkrivena je jasna povezanost konzumiranja vrućeg čaja, alkohola i cigareta sa razvojem raka jednjaka.

Iz ove Agencije upozoravaju na sva pića koja se piju pod temperaturom većom od 65 stepeni, koja uzrokuje male povrede na jednjaku, a što potiče razvoj najopasnijeg zloćudnog oblika malignog tkiva.

Zaključeno je da su zemlje poznate po ispijanju čaja upravo one koje prednjače po broju karcinoma jednjaka, što bi trebao biti dovoljan pokazatelj istinitosti tvrdnji.

Zbog navedenog, preporuka je da se svakoga puta pripremljeni čaj pusti da odstoji oko 4 minute, kako bi se temperatura spustila ispod rizične granice od 65 stepeni Celzijusa.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak