Zašto su ugljikohidrati važan dio zdrave i uravnotežene ishrane?

Važan dodatak za povećanje energije

Ugljikohidrati se nalaze u namirnicama poput voća, povrća, hljeba, tjestenine i mliječnih proizvoda. Vaše tijelo koristi ovu hranu za stvaranje glukoze, koja je glavni izvor energije vašeg tijela.

Zašto su ugljikohidrati važan dio zdrave i uravnotežene ishrane?

Glukoza je vrsta šećera koja se može odmah koristiti za energiju ili skladištiti kako bi se kasnije koristila.

Ugljikohidrati pružaju tijelu potrebnu energiju i dobar su izvor mnogih vitamina i minerala. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki. Najbolji ugljikohidrati su oni koji sadrže puno vlakana, poput povrća, voća i cjelovitih žitarica. Ovim ugljikohidratima treba više vremena da se razgrade na glukozu, te vam daju više hranjivih sastojaka zajedno s kalorijama. Rafinirani ugljikohidrati se ponekad nazivaju i "lošim" ugljikohidratima. Oni su prerađeni tako da im se dodaje šećer i uklanja zdravi sadržaj, te su uobičajeni primjerni prerađenih ugljikohidrata bijeli hljeb, peciva i kolačići.

Ishrana s malo ugljikohidrata za mršanje

Jedna od najboljih smjernica za mršanje je uklanjanje izvora jednostavnih šećera, kao što su soda, slatkiši, bombone, kolači i slične grickalice. Odaberite hranu s malo ili nimalo šećera. Najbolja hrana je bogata vlaknima, jer vam daje osjećaj sitosti.

Ako odaberete dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za mršanje i unosite manje kalorija, smršat ćete. Općenito ove ishrane uključuju manje hljeba i tjestenine, a više povrća, voća i mesa. Kada prestanete jesti ugljikohidrate, brzo gubite na težini vode dok vaše tijelo razgrađuje pohranjene ugljikohidrate. Čim ponovo počnete jesti ugljikohidrate, vaše tijelo obnavlja zalihe ugljikohidrata i vaša težina se vraća.

Jedite prave ugljikohidrate za mršanje

Jedite puno svježeg voća i povrća, što će vašim obrocima dodati raznolikost, boju i okus. Cjelovite žitarice, kao što su cjelovita pšenica, kukuruzne tortilje i smeđa riža, su sjajan izvor zdravih ugljikohidrata. Provjerite nutritivne oznake za informacije o ugljikohidratima, uključujući ukupne ugljikohidrate, dijetalna vlakna i šećera.

Ideje za unos pravih ugljikohidrata u ishranu

Započnite dan doručkom od cjelovitih žitarica i voća. Dodajte dodatnu porciju povrća uz ručak i večeru. Za lagane međuobroke birajte sirovo povrće. Jedite voće kao desert.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak