Cimet je poznati začin koji se dodaje na jutarnji tost ili kafu. Poznat je po specifičnom okusu i nevjerovatnim zdravstvenim koristima koje nudi, a često se koristi i u proizvodima za njegu kože.
Zdravstvene koristi cimeta
Cimet kao lijek
Bogat je antioksidansima
Antioksidansi štite tijelo od oksidativnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Cimet je pun snažnih antioksidanata, poput polifenola. U istraživanju koje je uspoređivalo antioksidacijsku aktivnost čak 26 začina, cimet se pokazao kao pobjednik, nadmašivši čak i bijeli luk i origano. Može se koristiti i kao prirodni konzervans hrane.
Ima protuupalna svojstva
Upala pomaže vašem tijelu u borbi s infekcijama i saniranju oštećenja tkiva. Međutim, upala može postati problem ako je hronična i usmjerena protiv vlastitih tkiva na vašem tijelu. Cimet tada može biti koristan, obzirom da je bogat antioksidantima koja imaju snažna protuupalna svojstva.
Cimet može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Cimet je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, najčešćim svjetskim uzrokom prerane smrti. Kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2, pokazalo se da oko 1 gram ili pola žličice cimeta dnevno ima blagotvorno djelovanje u krvi. Smanjuje nivo ukupnog lošeg holesterola i triglicerida, dok dobri holesterol ostaje stabilan.
Cimet može poboljšati osjetljivost na hormon inzulin
Inzulin je jedan od ključnih hormona koji regulišu metabolizam i potrošnju energije. Također je neophodan za transport šećera u krvi iz vašeg krvotoka do ćelija. Problem je u tome što su mnogi ljudi otporni na učinke inzulina. To je poznato i kao inzulinska rezistencija, znak ozbiljnih stanja poput dijabetesa tipa 2. Dobra vijest je da cimet može dramatično smanjiti otpornost na inzulin, pomažući ovom važnom hormonu da radi svoj posao.