Hljeb koji u svom sastavu ima mnogo proteina, složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala, a da pritom nije ni pravljen od standardnog brašna, zvuči kao pravo, skupo pekarsko remek-djelo. Međutim, takav najzdraviji hljeb kog ste ikada jeli, možete napraviti i sami u sopstvenoj kuhinji.
Bez brašna: Napravite najzdraviji hljeb ikada
20 puta hranjivijiDa stvar bude još interesantnija, takav sastav hljeba praktično je idealan za osobe koje imaju problema sa dijabetesom, aterosklerozom i celulitisom. U suštini, njegovi sastojci pomažu organizmu da se riješi kancerogenih supstanci, smanjuje nivo holesterola i stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnca.
Kako bi sami napravili hljeb koji ima 20 puta više nutritivnih svojstava od prosječnog, pažljivo pročitajte nastavak teksta.
Potrebni sastojci:
- 300 g pšenice
- 100 g ječmenih pahuljica
- 2 kašike susama
- 2 kašike sjemenki lana
- 2 kašike jezgra suncokreta
- 1 kašičica soli
- pola svježeg kvasca
- 50 ml vode
Priprema:
Ovakav tip hljeba se radi tvrdoće pšenice priprema 3 dana prije samog prelaska na glavni posao. Pšenicu treba staviti da odstoji u vodi 72 sata, s tim da se voda mora povremeno promijeniti kako se zrna ne bi pokvarila.
Poslije toga pšenicu procijediti i samljeti u blenderu. U dobijenu masu dodati pšenične ili ječmene pahuljice koje su prethodno također omekšane polijevanjem toplom vodom. U sve to, dobro je dodati i sjeme suncokreta, lana ili susama, po želji.
Polovinu kvasca je potrebno rastvoriti u vodi zajedno sa kašikom šećera. Kada naraste, dodati ga u masu i ručno zamijesiti. Tokom procesa dodati lijepo raspoređenu kašiku soli, te formirati željeni oblik hljeba u tepsiji.
Zagrijati rernu na 220 stepeni i peći između 45 i 50 minuta. Nakon istekla vremena provjeriti da li je hljeb dovoljno pečen.