Kad je u pitanju bezglutenska prehrana, teško je pronaći pravi recept za pizzu. Najveći problem omiljene brze hrane u varijanti bez glutena predstavlja bezglutensko tijesto. Tijesto za pizzu bez glutena može uključivati brašno bez glutena, a postoje i nutritivno bogatije verzije s karfiolom, tikvicama, jajima i sirom itd.
Bezglutenska pizza - recept za tijesto
Pizza bez glutenaKlasična bezglutenska pizza
Ako volite tradicionalne recepte, onda je ova pizza bez glutena koja sadrži klasično bezglutensko brašno i kvasac savršen odabir.
Sastojci:
200 g bezglutenskog brašna za hljeb,
1 kašičica suhog kvasca,
pola kašičice šećera (zdraviji izbor može biti kokosov šećer),
1 kašika ulja (maslinovo, kokosovo itd.),
200 g mlake vode,so (mješavine za hljeb već su lagano posoljene, po želji možete dodatno posoliti).
Priprema:
1. Spojite suhe sastojke, dodajte vodu i pomiješajte prvo kuhačom, a onda električnim mikserom ne duže od 4 minute.
2. Pokrijte zdjelu i ostavite da se tijesto diže pola sata na toplom mjestu.
3. Premijesite kratko tijesto mikserom i zagladite.
4. Pustite da odstoji u hladnjaku nekoliko sati.
5. Zagrijte pećnicu na 200°C.
6. Kalup obložite papirom za pečenje.
7. Razvaljajte tijesto, prebacite u kalup i pustite da pokriveno krpom odstoji još 20 minuta.
8. Pecite oko 25 minuta.