Hljeb sa chia sjemenkama

Integralni hljeb

Hljeb je mnogima obavezna namirnica, a čak i stručnjaci za uravnoteženu prehranu preporučuju umjerenu konzumaciju hljeba. Hljeb sa chia sjemenkama idealan je odabir svima koji žele uložiti u svoje zdravlje, posebno u kombinaciji s integralnim brašnom bogatim vitaminima i vlaknima.

Prilagodljivost chia sjemenki gotovo svim jelima čini ih svestranim dodatkom svim receptima, a osiguravaju jednostavne i ukusne zdrave obroke. Mnogi zato danas uključuju chia sjemenke u svoja peciva i domaći hljeb za dodatne nutrijente. Chia hljeb tako možete ispeći sami ili kupiti, a za brže pečenje možete se odlučiti na hljeb sa chia sjemenkama iz pekača.

Chia sjemenke obiluju omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima. Također, bogate su vitaminima (posebno A i C), mineralima i antioksidansima. Sadržaj prehrambenih vlakana tako potiče probavu za čak 37% i olakšava konzumaciju hljeba osobama koje imaju poteškoća s probavom ugljikohidrata. Više o svim dobrobitima chia sjemenki i drugim načinima korištenja pročitajte OVDJE.

Hljeb sa chia sjemenkama kalorije
Hljeb i peciva sami su po sebi kalorični, ali kalorije nisu uvijek neprijatelji mršanja ili održavanja fit izgleda. Štaviše, zdravi ugljikohidrati su poželjni kako bismo organizmu osigurali sve potrebne nutrijente. Korištenje integralnog brašna za pripremu hljeba ili mješavine sjemenki pružamo tijelu zdrava vlakna, masti, vitamine i minerale.

Chia sjemenke spadaju u niskokalorične namirnice s izvanrednim omjerom nutrijenata. O njima se nije potrebno puno brinuti kada je riječ o kaloričnosti hljeba. S druge strane, kalorije će uveliko zavisiti o brašnu i drugim dodacima koje koristite pri izradi hljeba ili peciva.

Hljeb sa chia sjemenkama bez brašna također sadrži još manji broj kalorija od hljeba u kojemu smo koristili brašno, zato za još manje kaloričnu verziju pogledajte recept za bezglutenski hljeb sa chia sjemenkama u nastavku.

Integralni hljeb sa chia sjemenkama – recept i priprema

Ovo je srednje zahtjevan recept za pripremu kod kojega hljeb nije potrebno mijesiti. Najduži je proces čekanja kako bi se tijesto podiglo, ali za bržu pripremu možete se odlučiti i na hljeb sa chia sjemenkama iz pekača.

2 i po šoljice brašna po izboru (može skroz integralno)
1 šoljica integralnog brašna
1 čajna kašičica kvasca
1 kašičica soli
2 kašike chia sjemenki
2 kašike suncokretovih sjemenki
1 šoljica zobenih pahuljica
1-3 šoljice mlake vode
1-2 kašike pšeničnih mekinja

1. Pomiješajte sve suhe sastojke osim pšeničnih mekinja u veliku zdjelu, potom dodajte vode u zdjelu i pomiješajte dok se svo brašno ne poveže.
2. Zdjelu prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom otprilike 12 sati. Kada je tijesto spremno za pečenje, bit će prekriveno mjehurićima i dvostruko veće.
3. Zagrijte pećnicu na 230°C, preklopite tijesto nekoliko puta te ga ponovno ostavite 30-ak minuta u zdjeli.
4. U zagrijanu pećnicu poželjno je staviti keramičku ili lijevanu posudu s poklopcem u kojoj ćete peći hljeb. Kada se zagrije, otklopite posudu i pažljivo u nju pospite mekinje.
5. Zatim hljeb stavite u posudu (ovdje pospite dekorativne sjemenke), poklopite je i pecite 30 minuta. Nakon toga otklopite posudu i pecite hljeb dodatnih 20-ak minuta.
6. Kada je pečen, hljeb izvadite da se ohladi još sat vremena prije rezanja i posluživanja.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak