Špinat je bogat sa jako puno hranjivih materija kao što je folna kiselina, vitamin A i K i nekoliko različitih fitohemikalija. Sitni mladi listovi mogu da se jedu svježi u salati, ali veći i stariji listovi trebaju da se termički obrade. Špinat se jako kratko kuha, jer je riječ o nježnom povrću koje gubi sastojke ako se dugo priprema.
Kako pripremiti špinat?
Korisni savjeti
Prije same pripreme, bitno je da se temeljno opere i očisti jer raste na zemlji i trebaju se svakako odstraniti velike stabljike. Pranje je najbolje da uradite u velikoj posudi punoj hladne vode ili cjedilnik, jer pijesak tone na dno pa se na taj način najlakše čisti.
Priprema na pari
Priprema na pari je idealan metod za spremanje špinata. Špinat trebate staviti u posudu za kuhanje na pari ili cjedilicu stavite u šerpu sa malkom vodom, pa ga onda pokrijte poklopcem. Špinat na pari ne treba da se priprema više od pet minuta.
Kuhanje
Kratko kuhanje neće naštetit vrijednim sastojcima iz špinata. Potrebno je da voda prokuha, da je posolite, jer pri ubacivanju povrća prokuhana voda zatvara pore povrća i na taj način spriječava izbacivanje vitamina i minerala u vodu. Špinat može da se kuha najviše pet minuta, i jako je bitno da ga tada sklonite sa vatre, jer on sam dalje nastavlja da se kuha. Poslije dvije minute špinat procjedite i operite hladnom vodom da se ne prekuha.
Tako pripremljen špinat dobro procjedite prije nego ga upotrijebite u raznim receptima. Svakako se varenjem smanjuje volumen špinata za tri četvrtine, tako da pola kilograma je dovoljno za dvije osobe.