Lagani biskvit od jabuka i cimeta - Body.ba

Vlažan, ukusan i cimetast

Lagani biskvit od jabuka i cimeta

Piše: Selma

Srijeda, 16.05.2018.

Lagani biskvit od jabuka i cimeta

Ova pita od jabuka je zaista odlična! Kolači od jabuka su ponekad ili previše suhi, previše slatki ili imaju previše jabuka. Ovaj kolač je vlažan, ukusan i cimetast, bogat ribanim jabukama unutar tijesta i posut rezanim kriškama na vrhu.

Kolač možete poslužiti s kremom od vanilije ili s grčkim jogurtom aromatiziranim svježim đumbirom i medom, s malo limuna koji će se kiselkastim okusom lijepo uklopiti u slatko tijesto.

Kolač možete peći u manjem plehu kako biste dobili visinu, ali dobro će vam poslužiti i običan pleh (30 x 22 cm)

SASTOJCI:

Suhi sastojci:

100 g zobenog brašna

100 g bademovog brašna

100 g pire brašna

1 ½ kašičice praška za pecivo

1 kašičica cimeta

½ kašičice đumbira

½ kašičice soli

½ kašičice arome vanilije

Mokri sastojci:

70 g maslaca ili kokosovog ulja

100 ml otopljenog meda

1 ribana jabuka

180 ml jogurta

3 jaja

I još..

2 jabuke narezane na kriške

2 kašičice otopljenog maslaca/kokosovog ulja

1-2 kašičice cimeta

Za posluživanje: grčki jogurt, đumbir, limun…

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180°C te obložite pleh papirom za pečenje (30 x 22 cm).

2. Zobene pahuljice sameljite u brašno, prebacite ih u duboku zdjelu i dodajte im ostatak suhih sastojaka.

3. Narežite maslac na kockice ili uzmite istu količinu kokosovog ulja; prebacite u zdjelu i miksajte ga s medom dok ne dobijete kremastu smjesu. Zatim dodajte jogurt i žumanjke, pa miksajte. Naribajte jabuku pa i nju umiješajte u ovu smjesu.

4. Bjelanjke posebno umutite u šaum. Laganim pokretima umiješajte mokre sastojke u suhe, a na kraju umiješajte i tučene bjelanjke. Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Pazite da ne pretjerate s miješanjem jer bi kolač mogao biti previše zbijen.

5. Smjesu ulijte u pleh za pečenje. Izrežite dvije jabuke na kriške srednje debljine i utisnite ih u tijesto sasvim lagano. Kriške jabuke kistom lagano premažite otpljenim maslacem/kokosovim uljem i posipajte cijeli biskvit cimetom.

6. Pecite kolač otprilike 45-55 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Čačkalicom provjerite je li biskvit gotov – probodite ju u sredini tijesta i ako je čačkalica suha/čista, biskvit je gotov.

7. Kolač ohladite i čuvajte u hladnjaku zatvorenog u posudi nekoliko dana.

8. Za pripremu kreme u posudi pomiješajte jogurt, naribajte malo svježeg đumbira, dodajte kašiku meda i limunov sok pa poslužite uz kolač!

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Fitness mama za kojom uzdišu milioni muškaraca

Nestvarna Australka

Fitness mama za kojom uzdišu milioni muškaraca

Tammy Hembrow je jedna od najuticajnijih dama u svijetu fitnessa i društvenih mreža. Svojom prirodnom...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>McGregorov viski je loš, ali i dalje ruši rekorde

Nakon svih poraza

McGregorov viski je loš, ali i dalje ruši rekorde

Conor McGregor definitivno nije zamišljao svoj povratak u UFC na način kako se sve odigralo, kada ga je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Odvikavanje od nezdrave hrane je i dokazano bolno

Nagli prestanak

Odvikavanje od nezdrave hrane je i dokazano bolno

Nagli prestanak jedenja brze i nezdrave hrane, doslovno je bolan jer izaziva nekoliko simptoma kao kod svih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Da li je 36 jaja dnevno bolje od steroida?

Interesantna ideja

Da li je 36 jaja dnevno bolje od steroida?

Među stotinama različitih fitness savjeta, barem jedan uvijek privuče veliku pažnju. Kada se vratimo...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)