Ova pita od jabuka je zaista odlična! Kolači od jabuka su ponekad ili previše suhi, previše slatki ili imaju previše jabuka. Ovaj kolač je vlažan, ukusan i cimetast, bogat ribanim jabukama unutar tijesta i posut rezanim kriškama na vrhu.
Lagani biskvit od jabuka i cimeta
Vlažan, ukusan i cimetastKolač možete poslužiti s kremom od vanilije ili s grčkim jogurtom aromatiziranim svježim đumbirom i medom, s malo limuna koji će se kiselkastim okusom lijepo uklopiti u slatko tijesto.
Kolač možete peći u manjem plehu kako biste dobili visinu, ali dobro će vam poslužiti i običan pleh (30 x 22 cm)
SASTOJCI:
Suhi sastojci:
100 g zobenog brašna
100 g bademovog brašna
100 g pire brašna
1 ½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica cimeta
½ kašičice đumbira
½ kašičice soli
½ kašičice arome vanilije
Mokri sastojci:
70 g maslaca ili kokosovog ulja
100 ml otopljenog meda
1 ribana jabuka
180 ml jogurta
3 jaja
I još..
2 jabuke narezane na kriške
2 kašičice otopljenog maslaca/kokosovog ulja
1-2 kašičice cimeta
Za posluživanje: grčki jogurt, đumbir, limun…
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C te obložite pleh papirom za pečenje (30 x 22 cm).
2. Zobene pahuljice sameljite u brašno, prebacite ih u duboku zdjelu i dodajte im ostatak suhih sastojaka.
3. Narežite maslac na kockice ili uzmite istu količinu kokosovog ulja; prebacite u zdjelu i miksajte ga s medom dok ne dobijete kremastu smjesu. Zatim dodajte jogurt i žumanjke, pa miksajte. Naribajte jabuku pa i nju umiješajte u ovu smjesu.
4. Bjelanjke posebno umutite u šaum. Laganim pokretima umiješajte mokre sastojke u suhe, a na kraju umiješajte i tučene bjelanjke. Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Pazite da ne pretjerate s miješanjem jer bi kolač mogao biti previše zbijen.
5. Smjesu ulijte u pleh za pečenje. Izrežite dvije jabuke na kriške srednje debljine i utisnite ih u tijesto sasvim lagano. Kriške jabuke kistom lagano premažite otpljenim maslacem/kokosovim uljem i posipajte cijeli biskvit cimetom.
6. Pecite kolač otprilike 45-55 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Čačkalicom provjerite je li biskvit gotov – probodite ju u sredini tijesta i ako je čačkalica suha/čista, biskvit je gotov.
7. Kolač ohladite i čuvajte u hladnjaku zatvorenog u posudi nekoliko dana.
8. Za pripremu kreme u posudi pomiješajte jogurt, naribajte malo svježeg đumbira, dodajte kašiku meda i limunov sok pa poslužite uz kolač!