Lagani biskvit od jabuka i cimeta

Vlažan, ukusan i cimetast

Ova pita od jabuka je zaista odlična! Kolači od jabuka su ponekad ili previše suhi, previše slatki ili imaju previše jabuka. Ovaj kolač je vlažan, ukusan i cimetast, bogat ribanim jabukama unutar tijesta i posut rezanim kriškama na vrhu.

Kolač možete poslužiti s kremom od vanilije ili s grčkim jogurtom aromatiziranim svježim đumbirom i medom, s malo limuna koji će se kiselkastim okusom lijepo uklopiti u slatko tijesto.

Kolač možete peći u manjem plehu kako biste dobili visinu, ali dobro će vam poslužiti i običan pleh (30 x 22 cm)

SASTOJCI:

Suhi sastojci:

100 g zobenog brašna

100 g bademovog brašna

100 g pire brašna

1 ½ kašičice praška za pecivo

1 kašičica cimeta

½ kašičice đumbira

½ kašičice soli

½ kašičice arome vanilije

Mokri sastojci:

70 g maslaca ili kokosovog ulja

100 ml otopljenog meda

1 ribana jabuka

180 ml jogurta

3 jaja

I još..

2 jabuke narezane na kriške

2 kašičice otopljenog maslaca/kokosovog ulja

1-2 kašičice cimeta

Za posluživanje: grčki jogurt, đumbir, limun…

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180°C te obložite pleh papirom za pečenje (30 x 22 cm).

2. Zobene pahuljice sameljite u brašno, prebacite ih u duboku zdjelu i dodajte im ostatak suhih sastojaka.

3. Narežite maslac na kockice ili uzmite istu količinu kokosovog ulja; prebacite u zdjelu i miksajte ga s medom dok ne dobijete kremastu smjesu. Zatim dodajte jogurt i žumanjke, pa miksajte. Naribajte jabuku pa i nju umiješajte u ovu smjesu.

4. Bjelanjke posebno umutite u šaum. Laganim pokretima umiješajte mokre sastojke u suhe, a na kraju umiješajte i tučene bjelanjke. Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Pazite da ne pretjerate s miješanjem jer bi kolač mogao biti previše zbijen.

5. Smjesu ulijte u pleh za pečenje. Izrežite dvije jabuke na kriške srednje debljine i utisnite ih u tijesto sasvim lagano. Kriške jabuke kistom lagano premažite otpljenim maslacem/kokosovim uljem i posipajte cijeli biskvit cimetom.

6. Pecite kolač otprilike 45-55 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Čačkalicom provjerite je li biskvit gotov – probodite ju u sredini tijesta i ako je čačkalica suha/čista, biskvit je gotov.

7. Kolač ohladite i čuvajte u hladnjaku zatvorenog u posudi nekoliko dana.

8. Za pripremu kreme u posudi pomiješajte jogurt, naribajte malo svježeg đumbira, dodajte kašiku meda i limunov sok pa poslužite uz kolač!

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak