Batat je nadmašio ostale namirnice koje sadrže ugljikohidrate, posjeduje jako puno vitamina A, i nizak broj ugljikohidrata. Posjeduje visok nivo rastvorljivih vlakana koji pomažu kontrolirati šećer u krvi, sporije se probavlja, tako da ćete duže biti siti.
Losos sa paradajzom, šafranom i batatom
Vlakna i proteiniPotrebno vam je:
1 šolja mirođije
1 srednji crni luk
1 mala ili srednja tikvica
2 mala batata ili 1 veliki, oljušteni
pola šolje pelat paradajza
2 do 4 filea lososa
1 mrkva
svježi peršun
Za sos:
1 češanj bijelog luka
malo komorača
2 grančice majčine dušice
prstohvat šafrana
½ kašike biljnog ulja
1 kašika biljnog bujona
⅔ šolje vode
⅓ šolje paradajz pirea
UPUTE:
1. Ugrijte pećnicu do 425 °
2. Dodajte komorač, crveni luk, tikvice i pelat paradajz, sve to pecite 30 min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.
3. Losos pecite na 350 ° u trajanju od 10 - 15 min
4. U međuvremenu napravite sos: dinstajte bijeli luk, komorač, majčinu dušicu i šafran u biljnom ulju na niskoj do srednjoj vatri nekoliko minuta. Dodajte biljni bujon,vodu i paradajz pire; kuhati 5 minuta.
5. Sastaviti pečeno povrće sa paradajz sosom. Stavite ga na tanjir, a zatim na vrh servirajte pečeni losos sa preostalim sosom. Kao prilog dodajte grašak sa sjeckanim peršunom.
Jedna porcija sadrži: 331 kcl / 30g proteina / 9g masti / 49g ugljikohidrata
Dobar tek !