Naravno da čokolada, jaja, maslac i šećer nisu niti dijetalni, niti naročito zdrav izbor, ali napravljeni u kućnoj varijanti, bez konzervansa, aditiva i brašna i te kako su dobra zamjena za kupovne čokoladne kolače ili bilo koje slatkiše od omiljene nam čokolade.
Neodoljiva čokoladna torta bez brašna
Rijetki mogu odoljetiOd ove torte možete očekivati pun čokoladni ukus, omamljivim mirisom kafe u pozadini.
Sastojci:
200 grama maslaca, plus oko 10 grama za podmazivanje kalupa
200 grama crne čokolade sa 70% kakaa
1 kašika kafe (po izboru, ukoliko niste ljubitelj kafe, jednostavno je preskočite)
6 jaja
200 grama šećera
70 grama kakaka u prahu
Priprema:
Rernu zagrijte na temperaturi od 160ºC, dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice premažite maslacem. Čokoladu i maslac otopite na pari, pa ih ostavite da se ohlade.
Za to vrijeme odvojite bjelance od žumanca. Od bjelanaca umutite snijeg, a žumanca umutite sa šećerom dok ne postanu svijetlo žute boje. Potom kakao prosijte u žumanca i promešajte, pa im polako dodajte rastopljenu čokoladu i maslac. Kada smjesu promiješate prvo joj dodajte jednu kašiku snijega od bjelanaca, te ponovo promiješajte kako biste je razredili, a onda polako nastavite dodavati ostatak snijega. Umiješajte ga laganim pokretima kako smjesa ne bi izgubila volumen. Smjesu zatim prelijte u kalup i pecite oko 45 minuta do sat vremena. Znate da je torta gotova kada čačkalica koju zabodete u sredinu napolje izađe suha. Tortu poslužite uz svježe voće, šlag ili sladoled od vanilije.