Preukusni banana muffini sa jagodama

Koristite zdrave sastojke

Slatki i sočni, savršenog mirisa, banana muffini s jagodama pravi su proljetni desert. Osim što su ukusni, umjereni su u kalorijama, te napravljeni od zdravih sastojaka.

Preukusni banana muffini sa jagodama
Foto: Unsplash

Iskoristite sezonu jagoda
Jagodu zovu princezom proljeća i to s razlogom jer su niskokalorično voće puno antioksidanta, minerala i vitamina. Znate li da samo šaka jagoda zadovoljava sve potrebe za vitaminom C u jednom danu? Impresivno, zar ne? Osim što je krcata vitaminom C, jagode sadrže i fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Jagode su i dobar izvor dijetalnih vlakana koji blagotvorno djeluju na naš probavni sistem i štite od karcinoma debelog crijeva. Jagodice povoljno utječu i na rad našeg nervnog sistema, snižavaju loš holesterol, povećavaju naš imunitet i čine našu kožu lijepom i mladom.

Zdravi muffini
Muffini su napravljeni od integralnog brašna i prirodno su zaslađeni zrelim bananama, pa tako imaju vrlo malo dodanog šećera. U cijelu smjesu možetr staviti samo dvije kašike meda. Za one koji vole slađe deserte, dodajte još jednu kašiku. Kod odabira banane, birajte one koje su jako zrele ili čak prezrele. Zrele banane date će više slatkoće i finiju teksturu muffinima. Osim što imaju jako malo dodanog šećera, ovi muffini umjereni su i u masnoćama, te su dodatno nutritivno obogaćeni grčkim jogurtom. Grčki jogurt je osim sočnosti, muffine obogatio proteinima i pretvorio ih u pravi super zdravi obrok.
Mirisni cimet i aromatična vanilija savršeno su zaokružili ovu slatku priču pa su tako ovi zdravi banana muffini s jagodama savršen desert za proljetno popodne i uživanje uz šoljicu kafe.

Sastojci:
pola šoljice integralnog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica cimeta
1 velika zrela banana (ili 2 manje zrele banane)
4 kašike grčkog jogurta
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 jaje
2 – 3 kašike meda
1 kašika kokosovog ulja, rastopljenog
1 šoljica isjeckanih svježih jagoda
prstohvat himalajske soli
2 kašike zobenih pahuljica

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180C.
2. U posudi pomješajte suhe sastojke – integralno brašno, prašak za pecivo, cimet.
3. U blenderu izmiksajte banane, vaniliju i grčki jogurt dok ne dobijete finu smjesu.
4. U odvojenoj posudi pjenasto umutite jaja. Dodajte prstohvat soli, med i rastopljeno ali ohlađeno kokosovo ulje. Dodajte smjesu od banane i jogurta. Dobro pomiješajte sastojke.
5. Dodajte suhe sastojke u mokre sastojke. Dobro izmješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umješajte nasjeckane jagode i lagano promiješajte.
6. Muffin kalupe nauljite kokosovim uljem. Napunite kalupe smjesom, ali ne do samog vrha. Pospite sa zobenim pahuljicama i stavite u pećnicu.
7. Pecite 22-25 minuta (provjerite čačkalicom muffine; ako čačkalica izađe čista, muffini su pečeni).
8. Izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade prije posluživanja.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak