Sastojci:
- 3 jaja
- 400g brašna
- 200ml mlijeka
- Pola šolje šečera ( 80-100g)
- 50g putera
- Prstohvat soli
- 300g marmelade
- 1 pakovanje suhog kvasca ( 9g )
Postupak:
Dok zagrijete mlijeko (treba biti mlako, tjelesna temperatura je zadovoljavajuća) izmiješajte sve ostale sastojke ( osim jednog jajeta, to vam treba kasnije za premazivanje) .
Zagrijano mlijeko dodate i zakuhate tijesto rukama ili drvenom kutljačom.
– Trebali bi dobiti mekano tijesto, koje je potrebno ostaviti da nadođe najmanje 1 sat.
– Kada je tijesto naraslo, prerežete ga na 4 jednaka dijela.
– Svaki od dijelova razvaljate kao tijesto za pizzu, pazeći da svi budu iste veličine.
– Prvi sloj tijesta namažete s 1/3 marmelade i pokrijete drugim tijestom. Isto ponovite i s trećim i četvrtim tijestom. Četvrti dio ne premazujete na vrhu.
– U sredinu stavite čašu i od čaše ka krajevima prvo prerežete tijesto na 4 kvadranta. Svaki od tih kvadranata prerežete 4 puta. Ako ovo zvuči konfuzno pogledajte story objave na Instagramu da vidite kako sam to ja uradio.
Uzmete 2 izrezana dijela i uvrnete ih 3 puta u suprotnom smjeru, te vrhove spojite. Isto uradite s svim ostalim izrezanim dijelovima. Pazite da dobro spojite krajeve kako se ne bi odvojilo tokom pečenja.
Kada ste sve izrezane krajeve izrezali i uvrnuli, ostavite štrudlu da naraste još dodatnih 15 minuta. U međuvremenu, premažite štrudlu umućenim jajetom i pospite šećerom.
Stavite u rernu na 200° i pecite 30-40 minuta.