Postoji nekoliko jednostavnih načina da zasladite obroke i bez dodavanja šećera: pomoću orašastog voća i sjemenki, nekih od začina, poput vanilije, cimeta i muškatnog oraščića.
Hranu je moguće zasladiti i bez šećera
Tri jednostavna načina da hranu učinite slatkomDosad ste vjerovatno već naučili da je smanjenje unosa šećera jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe i svoje zdravlje. Ali, ne radi se samo o raznim čokoladnim pločicama i sokovima koji su prepuni šećera. Naime, dodani šećeri nalaze se u oko 70 posto procesuirane hrane, uključujući i prašak od kojega se prave instant supe, razni umaci, preljevi za salate, pa čak i hrana koja se često smatra zdravom, kao što su žitarice, namazi od orašastih plodova, pa i neki 'zdravi napitci'.
Dnevni limit unosa šećera u organizam je 24 grama za žene, ili 36 grama za muškarce, što je oko 6, odnosno 9 čajnih kašika šećera. Za djecu se preporučuje od 12 do 24 grama, odnosno 3 do 6 kašika. Ali djeca mlađa od dvije godine ne bi uopšte trebala konzumirati šećer, jer je to kritično razdoblje u njihovom razvoju tokom kojega se formira osjećaj za okus.