Hranu je moguće zasladiti i bez šećera

Tri jednostavna načina da hranu učinite slatkom

Postoji nekoliko jednostavnih načina da zasladite obroke i bez dodavanja šećera: pomoću orašastog voća i sjemenki, nekih od začina, poput vanilije, cimeta i muškatnog oraščića.

Hranu je moguće zasladiti i bez šećera

Dosad ste vjerovatno već naučili da je smanjenje unosa šećera jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe i svoje zdravlje. Ali, ne radi se samo o raznim čokoladnim pločicama i sokovima koji su prepuni šećera. Naime, dodani šećeri nalaze se u oko 70 posto procesuirane hrane, uključujući i prašak od kojega se prave instant supe, razni umaci, preljevi za salate, pa čak i hrana koja se često smatra zdravom, kao što su žitarice, namazi od orašastih plodova, pa i neki 'zdravi napitci'.
Dnevni limit unosa šećera u organizam je 24 grama za žene, ili 36 grama za muškarce, što je oko 6, odnosno 9 čajnih kašika šećera. Za djecu se preporučuje od 12 do 24 grama, odnosno 3 do 6 kašika. Ali djeca mlađa od dvije godine ne bi uopšte trebala konzumirati šećer, jer je to kritično razdoblje u njihovom razvoju tokom kojega se formira osjećaj za okus.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak