Kako su svi zbog epidemije koronavirusa osuđeni na izolaciju, vjerovatno ste se opskrbili zalihama hrane da ne morate stalno izlaziti i riskirati zarazu koronavirusom.
Kako održati namirnice svježima?
Trikovi koji mogu pomoći u vremenu izolacije
Iako su najpopularnije namirnice one koje mogu dugo stajati, ne razmišljajući o roku trajanja, neki su kupili previše svježe hrane koja bi mogla propasti. Isto tako, i neka dugotrajna, ali nepravilno spremljena hrana, može izgubiti okus i svježinu u kratkom vremenu. Srećom, bacanje hrane može se izbjeći uz nekoliko jednostavnih savjeta za čuvanje hrane. Ako se hrana pravilno skladišti, ostat će svježa duže vremena.
Nekoliko jednostavnih trikova za spremanja i skladištenja hrane može vam pomoći da izbjegnete otpad, kupujete pametnije i manje, a štedite novac.
Savjeti za čuvanje svježe hrane u frižider
- Provjerite temperaturu unutrašnjosti vašeg frižidera pomoću termometra koji se u njemu nalazi. Idealna temperatura je između 3 i 4° jer će hrana ostati svježa, a neće se zamrznuti.
- Prije kupovine određene namirnice, svakako provjerite rok trajanja! U nekim situacijama se ne isplati kupovati proizvod čiji rok trajanja ističe za dva dana, pogotovo ako znate da ga nećete pripremiti do tad.
- Pokušajte isplanirati nekoliko obroka koji će se bazirati na hrani koju imate u frižideru, a posebnu pozornost posvetite onom čemu prije ističe rok ili vidite da počinje propadati.
Savjeti za spremanje voća i povrća
- Na ladice u frižideru stavite papirne ubruse koji će apsorbirati višak vlage i pomoći namirnicama (koje uglavnom skladištimo na dnu) da ostanu svježe i da se iskoriste dok nije prekasno.
- Mnogi vole gljive, ali ih rijetko spremaju jer brzo propadnu. Prije nego ih stavite u frižider, izvadite ih iz kutije, omotajte u papirne ubruse i pospremite u plastičnu kutijicu, da duže ostanu svježe.
- Ako primijetite da paradajz pomalo trune, nemojte ga bacati, ispecite ga. Pečene komade stavite u posudu s maslinovim uljem i sigurni ste da će trajati još koji dan.
- Prije stavljanja u frižider, bobičasto voće operite vodom s malo octa. Spremite ih u plastične posude i odložite u stražnji dio frižidera gdje je hladnije.
- Zelena salata koja je počela trunuti isperite, odvojite propale listiće, a preostale ostavite da se namoče nekoliko minuta u ledenoj vodi.
- Da bi celer, mrkva i rotkvica duže ostali svježi, nasjeckajte ih i čuvajte u frižideru u posudi s vodom i budite bez brige.
- Tikvice premažite tankim slojem biljnog ulja i pospremite u ladicu frižidera. Tako mogu potrajati sedmicama.
- Jabuke držite odvojeno od ostalog voća i povrća jer sadrže plin etilen, zbog kojeg ostala hrana brže propada.
- Mladi luk jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv virusa, a duže će ostati svjež ako ga ostavite u teglici vode, poput cvijeta. Tako će mu vrhovi rasti, a ako postanu predugački, uvijek ih možete odrezati.
- Nemojte pospremati glavice bijelog luka u posudu s poklopcem, objesite ih i ostavite da dišu na zraku.