Kako održati namirnice svježima?

Trikovi koji mogu pomoći u vremenu izolacije

Kako su svi zbog epidemije koronavirusa osuđeni na izolaciju, vjerovatno ste se opskrbili zalihama hrane da ne morate stalno izlaziti i riskirati zarazu koronavirusom.

Kako održati namirnice svježima?

Iako su najpopularnije namirnice one koje mogu dugo stajati, ne razmišljajući o roku trajanja, neki su kupili previše svježe hrane koja bi mogla propasti. Isto tako, i neka dugotrajna, ali nepravilno spremljena hrana, može izgubiti okus i svježinu u kratkom vremenu. Srećom, bacanje hrane može se izbjeći uz nekoliko jednostavnih savjeta za čuvanje hrane. Ako se hrana pravilno skladišti, ostat će svježa duže vremena.

Nekoliko jednostavnih trikova za spremanja i skladištenja hrane može vam pomoći da izbjegnete otpad, kupujete pametnije i manje, a štedite novac.

Savjeti za čuvanje svježe hrane u frižider

  • Provjerite temperaturu unutrašnjosti vašeg frižidera pomoću termometra koji se u njemu nalazi. Idealna temperatura je između 3 i 4° jer će hrana ostati svježa, a neće se zamrznuti.
  • Prije kupovine određene namirnice, svakako provjerite rok trajanja! U nekim situacijama se ne isplati kupovati proizvod čiji rok trajanja ističe za dva dana, pogotovo ako znate da ga nećete pripremiti do tad.
  • Pokušajte isplanirati nekoliko obroka koji će se bazirati na hrani koju imate u frižideru, a posebnu pozornost posvetite onom čemu prije ističe rok ili vidite da počinje propadati.

Savjeti za spremanje voća i povrća

  • Na ladice u frižideru stavite papirne ubruse koji će apsorbirati višak vlage i pomoći namirnicama (koje uglavnom skladištimo na dnu) da ostanu svježe i da se iskoriste dok nije prekasno.
  • Mnogi vole gljive, ali ih rijetko spremaju jer brzo propadnu. Prije nego ih stavite u frižider, izvadite ih iz kutije, omotajte u papirne ubruse i pospremite u plastičnu kutijicu, da duže ostanu svježe.
  • Ako primijetite da paradajz pomalo trune, nemojte ga bacati, ispecite ga. Pečene komade stavite u posudu s maslinovim uljem i sigurni ste da će trajati još koji dan.
  • Prije stavljanja u frižider, bobičasto voće operite vodom s malo octa. Spremite ih u plastične posude i odložite u stražnji dio frižidera gdje je hladnije.
  • Zelena salata koja je počela trunuti isperite, odvojite propale listiće, a preostale ostavite da se namoče nekoliko minuta u ledenoj vodi.
  • Da bi celer, mrkva i rotkvica duže ostali svježi, nasjeckajte ih i čuvajte u frižideru u posudi s vodom i budite bez brige.
  • Tikvice premažite tankim slojem biljnog ulja i pospremite u ladicu frižidera. Tako mogu potrajati sedmicama.
  • Jabuke držite odvojeno od ostalog voća i povrća jer sadrže plin etilen, zbog kojeg ostala hrana brže propada.
  • Mladi luk jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv virusa, a duže će ostati svjež ako ga ostavite u teglici vode, poput cvijeta. Tako će mu vrhovi rasti, a ako postanu predugački, uvijek ih možete odrezati.
  • Nemojte pospremati glavice bijelog luka u posudu s poklopcem, objesite ih i ostavite da dišu na zraku.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak