Obnovite zdravlje sa kompleksom B vitamina - Body.ba

Vitamini za ljepotu

Obnovite zdravlje sa kompleksom B vitamina

Piše: Body.ba

Subota, 14.05.2011.

Obnovite zdravlje sa kompleksom B vitamina

Postoje ljudi  koji su eksperimentisali sa svojom ishranom i njenim dodacima na način da su na određen period povećali unos vitamina iz hrane a potpuno prekinuli konzumaciju suplemenata. Nisu očekivali neke znatnije promjene jer su i prije uzimali Magnezijum, Vitamin C kao i multivitamine po potrebi ali generalno bez suplemenata nisu bili od početka bavljenja fitnesom. Nakon par mjeseci bez vitamina kao suplementa  uveli su veoma kvalitetan kompleks B  vitamina uz povremen dodatak vitamina C iveoma brzo su uočili promjene.

Promjene su se očitovale u pogledu povećanja energije, poboljšane probave, bolje tolerancije na stres. B komleks se sastoji iz cijelog niza B vitamina i upravo njegova velika važnost leži u  harmonji sveukupnog djelovanja. Skupina uključuje tiamin, riboflavin, niacin, B-6, folnu kiselinu, B-12, pantotensku kiselina, biotin i kolin. A na kraju B vitamin je neophodan za niz funkcija:

•    Funkciju nervnog sistema
•    Poboljšanje metabolizma i energije
•    Proizvodnju želučane kiseline
•    Za zdravlje kose, kože kao i noktiju

Ovo su neke ključne i vitalne funkcije u tijelu, posebno u savremenom životu. Danas, život u velikim gradovima i rad do kasno nas čini izloženjim stresu više  nego ikad. Kako god to shvatili stres nas pogađa iz više uglova (bučna okruženja, zagađenost, odlazak na posao, pretreniranost...), izloženi smo različitim vrstama, međutim za naše tijelo, stres je stres u bilo kom obliku. Dodak ovome je da  mnogi ljudi imaju problema sa probavom hrane, što vodi do promećaja u ishrani uzrokovanog nedovoljnom proizvodnjom želučane kiseline – a to pak dovodi do iscrpljenosti i stalnog osjećaja umora. Na kraju svega ovoga dolazi današnja hrana koja nije tako hranljiva kao nekada, naime tlo je toliko iskorišteno i zloupotrebljeno da je po količini minerala i vitamina samo sjena onog što je nekad bilo. Ovo dodatno otežava problem i činjenicu da iako konzumirate najzdravije namirnice nemate garanciju da ćete unijeti odgovarajuće hranjive tvari.

Suočimo se sa činjenicom da živimo u stvarnom svijetu i ne možemo svo vrijeme jesti najzdraviju hranu. To je sasvim dovoljan razlog da se pomognemo vitaminom B. Ne kažemo da treba u potpunosti nadomjestiti zdravu ishranu, ali u određenim životnim fazama nam može biti od velike pomoći. Periodi kada se osjećate izrazito iscrpljeno, kada ste pod pritiskom, bez apetita i kada nemate dovoljno sna su idealni periodi za B vitamin. Ne moraju se uzimati svakodnevno, dovoljno je i nekoliko puta sedmično ili drugčije rečeno svaki drugi dan.

Savjeti za uzimanje vitamina B su:

•    Uvijek uzimajte komplekse B-50 ili B-100 obzirom da najbolje djeluju zajedno
•    Uzimajte ih sa hranom
•    Nemojte ih uzimati  svakodnevno
•    I dalje dajte naglasak hrani bogatoj B vitaminom
•    Uzimajte ih ujutro kako bi  mogli djelovati na vašu enrgiju
•    Kupujte ih od kvalitetnog proizvođača

Činjenica da B vitamini imaju pozitvne efekte kod Alzheimerova bolesti, pokazuje da se ovi sintetski spojevi ipak nekako apsorbuju i iskoriste u tijelu. Iako svi mi vjerujemo da je najbolji izvor vitamina iz hrane, upravo zbog njegovog međudjelovanja sa ostalim sastojcima, činjenica je da po pitanju izloženosti stresu i kvaliteta tla nemamo baš puno sreće kao što su to imali naši preci.

Vitamini u vidu dodataka nisu lijek za sve, ali mogu malo pomoći a ta mala pomoć je svremena na vrijeme i potrebna. Moramo biti svjesni da se životni stil mjenja i da brzina života jednostavno zahtjeva pomoć u vidu suplemenata kako bi išli u korak sa životom.

hvala sto korisnim informacijama doprinosite nasem zdravlju

- Majda

Nedelja, 15.05.2011. 17:54,

Prijavi neprimjeren komentar


Ranije sam ga htjela uzimati i nakon pročitanog želim još više :D Prijateljica mi je rekla kako on povećava apetit... Zanima me koliko ima istine u tome da uzimanje vitamina B deblja?

- Senchy

Petak, 20.05.2011. 17:06,

Prijavi neprimjeren komentar


@Senchy,
nema istine u tome. Niti ćes se udebljati niti smršati od B vitamina.

- pr0tein

Subota, 21.05.2011. 08:52,

Prijavi neprimjeren komentar


Hvala mnogo... znači bila sam u zabludi.

Još da pitam, kod odabira B kompleksa, hoču li obratiti pažnju na proizvođača ili su po kvalitetu svi identični? Pozdrav!

- Senchy

Nedelja, 22.05.2011. 17:40,

Prijavi neprimjeren komentar


Veoma koristan clanak hvala

- Danijela

Petak, 15.07.2011. 22:41,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Food blogger

Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Coopers je food blogger – autor bloga Harry Coopers Food. Njegov šarolik...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Nevjerovatan oglas

Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Najpoznatiji lanac brze hrane na svijetu dobio je neočekivan udarac zahvaljujući jednom oglasu na planetarno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet država u kojima se pije najviše piva

Najveće pivopije

Pet država u kojima se pije najviše piva

Da je alkohol izuzetno toksičan, neposredno i posredno utiče na desetine različitih oboljenja i pored toga da...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Ishrana u Evropi

Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Hraniti se zdravije, misleći na to da sami prosti ugljikohidrati ne budu okosnica ishrane, neminovno je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)