Saborac protiv prehlade i gripe o kom se malo zna

Veliki pomoćnik

Čudna činjenica zapada za oko kada se gledaju epidemiološke studije vezane za stepen mortaliteta od oboljenja kakva su karcinom, kardiovaskularne bolesti i dijabetes - što su ljudi udaljeniji od ekvadora, veća je i smrtnost od pomenutih teških zdravstvenih stanja.

Saborac protiv prehlade i gripe o kom se malo zna
Foto: Unsplash

Također, stopa dijagnoza pomenutih oboljenja kod ljudi manje je zastupljena u ljetnim mjesecima. Shvatate li u čemu je poenta?

Veća udaljenost od ekvadora znači jače zime i smanjenu izloženost sunčevim zrakama, a što je glavni uslov za primanje UV-B radijacije koja u koži omogućava sintezu vitamina D, vitalne komponente imunološkog sistema. Ovo je također objašnjenje zašto su prehlade i gripa daleko češće prisutni u zimskim mjesecima, kada je izloženost suncu manja.

Ako se pitate zašto se o tome toliko rijetko ili skoro pa nikako ne govori, niste jedini. Na svu sreću, nije kasno da uvedete promjenu u svoj život i počnete koristiti blagodati D-vitamina i tako ojačate svoj organizam.

Mnogi ljudi ne znaju da je velika epidemija gripe 1918. i 1919. godine odnijela više života nego kompletan Prvi svjetski rat, radi se o cifri između 20 i 40 miliona smrtno stradalih osoba. Prema zaključcima naučnih istraživanja o vitaminu D i uticaju na gripu, samo povećanje korištenja ovog mikronutrijenta moglo je spasiti milione.

Istraživači su otkrili da osobe sa najnižim nivoom vitamina D imaju najveće probleme sa prehladama i gripom. Druga studija u kojoj je učestvovalo 430 djece, rezultirala je sa zaključkom da 1.200 IU (0,50 mg) vitamina D smanjuje rizik od gripe za 42% jače od placeba.

Najbolji način unošenja 

Nažalost jako malo namirnica u svom sastavu ima vitamin D, a one uključuju meso lososa, riblje ulje, gljive i u manjoj mjeri, žumanca jaja. Utvrđeno je da i mliječni proizvodi sadrže određene količine ovog nutrijenta, ali većina ljudi ga pokušava u dovoljnoj mjeri unijeti putem suplemenata koji se mogu kupiti u svakoj apoteci.

Problem leži u tome što unos vitamina D kroz ishranu nije potpuno isti kao njegova sama produkcija u tijelu. "Prirodno nastali" vitamin D ulazi u krv mnogo sporije i traje dvostruko duže od suplementalnog vitamina D.

Bilo kako bilo, zimi nema druge opcije pa se za utvrđivanje tačne potrebne dnevne količine vitamina D preporučuje provjera krvi, dok je prosječna preporučena količina za odrasle 5.000 IU (0,125 mg) D3 vitamina, koji je inače njegov najbolje apsorbirajući oblik.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak