Čudna činjenica zapada za oko kada se gledaju epidemiološke studije vezane za stepen mortaliteta od oboljenja kakva su karcinom, kardiovaskularne bolesti i dijabetes - što su ljudi udaljeniji od ekvadora, veća je i smrtnost od pomenutih teških zdravstvenih stanja.
Saborac protiv prehlade i gripe o kom se malo zna
Veliki pomoćnikTakođer, stopa dijagnoza pomenutih oboljenja kod ljudi manje je zastupljena u ljetnim mjesecima. Shvatate li u čemu je poenta?
Veća udaljenost od ekvadora znači jače zime i smanjenu izloženost sunčevim zrakama, a što je glavni uslov za primanje UV-B radijacije koja u koži omogućava sintezu vitamina D, vitalne komponente imunološkog sistema. Ovo je također objašnjenje zašto su prehlade i gripa daleko češće prisutni u zimskim mjesecima, kada je izloženost suncu manja.
Ako se pitate zašto se o tome toliko rijetko ili skoro pa nikako ne govori, niste jedini. Na svu sreću, nije kasno da uvedete promjenu u svoj život i počnete koristiti blagodati D-vitamina i tako ojačate svoj organizam.
Mnogi ljudi ne znaju da je velika epidemija gripe 1918. i 1919. godine odnijela više života nego kompletan Prvi svjetski rat, radi se o cifri između 20 i 40 miliona smrtno stradalih osoba. Prema zaključcima naučnih istraživanja o vitaminu D i uticaju na gripu, samo povećanje korištenja ovog mikronutrijenta moglo je spasiti milione.
Istraživači su otkrili da osobe sa najnižim nivoom vitamina D imaju najveće probleme sa prehladama i gripom. Druga studija u kojoj je učestvovalo 430 djece, rezultirala je sa zaključkom da 1.200 IU (0,50 mg) vitamina D smanjuje rizik od gripe za 42% jače od placeba.
Najbolji način unošenja
Nažalost jako malo namirnica u svom sastavu ima vitamin D, a one uključuju meso lososa, riblje ulje, gljive i u manjoj mjeri, žumanca jaja. Utvrđeno je da i mliječni proizvodi sadrže određene količine ovog nutrijenta, ali većina ljudi ga pokušava u dovoljnoj mjeri unijeti putem suplemenata koji se mogu kupiti u svakoj apoteci.
Problem leži u tome što unos vitamina D kroz ishranu nije potpuno isti kao njegova sama produkcija u tijelu. "Prirodno nastali" vitamin D ulazi u krv mnogo sporije i traje dvostruko duže od suplementalnog vitamina D.
Bilo kako bilo, zimi nema druge opcije pa se za utvrđivanje tačne potrebne dnevne količine vitamina D preporučuje provjera krvi, dok je prosječna preporučena količina za odrasle 5.000 IU (0,125 mg) D3 vitamina, koji je inače njegov najbolje apsorbirajući oblik.