Whey protein - Body.ba

Brzo razgradivi

Whey protein

Piše: Faruk Mujezinović

Petak, 04.06.2010.

Whey protein

Whey protein je idealno uzimati poslije treninga u kombinaciji sa jednostavnim šećerima, kao npr. glukoza

Protein whey je najkvalitetniji izvor proteina. Bogat je izvor široko rasprostranjenih aminokiselina (BCAAs), čineći najveći mogući udio bilo kojeg prirodnog izvora hrane.

Protein whey je jedan od dvije vrste proteina koji se dobiva iz mlijeka (drugi je kazein). Dobiva se pri procesu stvaranja sira iz kravljeg mlijeka. Kada se mlijeko pretvara u sir, protein whey je nusproizvod.

Da li bilo koja hrana sadrži protein whey?

Ni jedna namirnica ne sadrži pravi protein whey (on se može naći u vidu proteinskog praha, proteinskog shake-a  ili nekih drugi pića). Međutim mnoge namirnice sadrže visok nivo proteina.

Najčešće vrste visokoproteinskih namirnica su:

- Crveno meso (20% proteina)
- Piletina/puretina (20% proteina)
- Riba (20% proteina )
- Jaja (6-8% proteina)
- Sir (10-30% proteina, masni)

Vrste whey proteina

Postoje dvije vrste proteina whey, koncentrat i izolat. Koncentrat proteina whey sadrži malo masti, ima visoku biološku vrijednost i obično je oko 75% čisti protein. Izolat proteina whey je whey u svom najčistijem obliku. Izolati su proizvedeni zbog uklanjanja masti i laktoze. Inače, izolat proteina whey je po težini 90% čisti protein.

Suplement proteina whey obično sapda u jednu od tri kategorije. Izolat proteina whey, koncentrat proteina whey i mix proteina whey. Praškasti koncentrat proteina whey je najjeftiniji, ali ima visoku koncentraciju masti i laktoze. Praškasti izolat proteina whey ima najviši nivo proteina po obroku i doslovno nula ugljikohidrata, masti i laktoze, pa su i cijene više od koncentrata.  I konačno mix prteina whey je najpopularniji među praškastim proteinima whey. Kao što i samo ime kaže, ovaj proizvod je kombinacija izolata i koncentrata, proizvod viskog kvaliteta sa nevjerovatnim profilom aminokiselina i pristupačnom cijenom za potrošača.

Učinkovitost proteina whey?

Protein whey je daleko superiorniji od ostalih oblika proteina. Opskrbljuje tijelo sa savršenim profilom aminokiselina, potrebnih za izgradnju mišića, snagu i oporavak. Bodibilderi i profesionalni atletičari su svjesni važnosti upotrebe suplemenata proteina whey kako bi pospješili veličinu, snagu i ubrzali vrijeme oporavka.

Whey je također vrlo ingestivan, tj. dopire brzo do odredišta. Suplementi proteina whey igraju veliku ulogu u ishrani poslije treninga, kada je tijelo u kataboličkom stanju i treba brzu injekciju proteina. Velika prednost pri oporavku  i izgradnji mišića je ta da protein whey djeluje kao antioksidans za jačanje imunološkog sistema.

Protein whey ima efekat na sljedeće prerformanse:

1. Povećanje mišićne mase
2. Smanjeno vrijeme oporavka i brža regeneracija mišića
3. Ublažava breakdown mišića poslje treninga
4. Ubrzava metabolizam

Biološka vrijednost proteina whey u odnosu na ostale izvore proteina

Biološka vrijdnost ili BV je mjera učinkovitiosti proteina, tj. kako ga tijelo apsorbuje i koristi za rast, što veći broj - veća je efikasnost. To je ključni termin u bodibildingu i kosristi se za klasifikaciju proteina whey.  Sa BV-om, proteini jaja postavljaju standard na 100 dok je govedina negdje oko 75. Sa proteinom whey BV može imati vrijednost i do 170.

Ko ima korist upotrebom suplementa proteina whey?

Protein whey se tradicionalno koristi među bodibilderima kako bi povećali rast mišića. Nakon što su provedena nova naučna istraživanja, utvrđena je proširena upotreba ovog proteina.  Kao npr. za gubitak težine, zarastanje rana, liječenje raka, zdravlje dojenčadi, starajih osoba i sl. Praktično, svako može imati korist upotrebom suplementa ovog proteina.

Osobe kojima je potrebna veća količina whey–a  će imati najviše koristi od ovog suplementa. Tu spadaju:

1. Bodibilderi
2. Atletičari
3. Oni koji su na programu za gubljenje težine
4. Početnici za treniranje sa tegovima
5. Vegetarijanci
6. Igrači timskih sportova

Kada je najbolje konzumirati protein whey i u kojim količinama?

Sa obzirom da je protein whey brzorazgradiv, kao takav najbolje je uzimati poslije treninga sa ugljikohidratima koji imaju visok glikemijski index, kako bi se spriječio katabolizam i ubrzao oporavak mišića. Najčešća kombinacija je whey + glukoza koji predstavljaju vaš idealan obrok poslije treninga (PWM – Post Workout Meal).

Također, protein whey dolazi u obzir i ujutro, kao prvi obrok, sa obzirom da ste spavali 6-8 sati i u tom periodu niste unosili hranu, s toga vam je potreban protein koji se brzo razgrađuje, a to je upravo jedna od glavnih osobina whey proteina. Također, i u ovom slučaju ga kombinujete sa ugljikohidratima, ali ovaj put preporuka je da to bude zobene pahuljice. Zobene pahuljice su bogate ugljikohidratima i proteinima čiji aminoprofil je mnogo lošiji od kvalitetnijih izvora proteina (whey, piletina, riba, jaja, sir), s toga whey protein koji ima visokokvalitetan aminoprofil predstavlja idealnu nadopunu za vaš savršen doručak.

Količina koju konzumirate ovisi od intenzitetu treninga, vašoj kilaži i ukupnoj dnevnoj potrebi proteina. No, poslije treninga obično uzimate jednu do dvije mjerice (koja ima oko 25 grama  proteina). Imajte na umu da vaše tijelo može apsorbovati oko 30 grama proteina u jednom obroku.

Da li protein whey ima neke nus pojave?

Nema dokumnetovanih nuspojava kod osoba koje nisu alergične na mliječne proteine ili kod osoba koje moraju ograničiti dnevni unos mliječnih proizvoda iz zdrastvenih razloga. Ako ste alergični na milječne proteine posavjetujte se sa doktorom prije upotrebe bilo koje vrste whey proteina.

tekst je jako kvalitetan, ali evo da iznesem svoje misljenje sta bi trebali pisati..

zaista je tesko naci na netu kritiku o nekom proizvodu, sada vi ste ovdje napisali o whey proteinu.., da on je dobar ali koji uzeti tu je uvjek velika dilema.. ima dosta nekvalitetni whey proizvoda, mislim da bi trebalo naglasiti koji su to.. zasto da se baca novac na neke preparate ako nevaljaju.. a vecina foruma nepise o tome iz razloga sto su im to potencionalni oglasivaci.. valjda ste razumjeli sta sam htjeo reci..

- XxX

Srijeda, 07.07.2010. 23:55,

Prijavi neprimjeren komentar


Neće niko da se nađe u sudnici, drug moj.
Napišeš da proizvod ne valja, pa te tuže, a ti onda ganjaj advokate i brani se i dokazuj da ne valja.

da bi argumentovao da neki proizvod ne valja, moraš napraviti studiju, izvršiti testiranja i ispitivanja, pa tek onda pisati. sumnjam da ovaj portal ima resurse za tako nešto.

- Meho

Petak, 09.07.2010. 16:01,

Prijavi neprimjeren komentar


samo da vas pitam gdje mia nabaviti whey,koliko kosta,ja imam 16 godina da li bih ga smijo uzimati ?

- kosarkas_91

Petak, 16.07.2010. 09:26,

Prijavi neprimjeren komentar


U tekstu piše:

"Imajte na umu da vaše tijelo može apsorbovati oko 30 grama proteina u jednom obroku."

Znači li to da ako uzimaš glutamin 5 grama i BCAA 5 grama nakon treninga, treba samo 20 grama whey proteina, da bude 30 grama proteina!?

Hvala na odgovoru!

- Drax

Srijeda, 11.08.2010. 15:24,

Prijavi neprimjeren komentar


@Drax
Ne smanjujes kolicinu whey-a.

- Samir

Srijeda, 11.08.2010. 18:41,

Prijavi neprimjeren komentar


a šta u danima kada ne treniraš,da li bi trebo uzimat whey ili je to samo bacanje u vjetar

- bzv

Petak, 11.02.2011. 23:46,

Prijavi neprimjeren komentar


Nema potrebe za njim u danima kada ne treniraš!

- @bzv

Subota, 12.02.2011. 09:58,

Prijavi neprimjeren komentar


nek mi netko kaze,nakon treninga kad pijem whey,kolko brzo ga treba popit,jer vidio sam da neki do zderu sve u sutu a neki kroz 10ak minuta.pa ako mi neko moze objasnit kako bi trebalo najpravilnije i zasto.hvala

- sinisa

Ponedeljak, 28.03.2011. 21:22,

Prijavi neprimjeren komentar


Sinisa,
najbolje je odmah. Odmah počinjes sa oporavkom, jer je whey brzo razgradivi protein. ako ti ne smeta da odmah popijes pola litre vode (tj. mjesavinu whey i glukoze), popij ti to odmah.

- Samir

Ponedeljak, 28.03.2011. 23:26,

Prijavi neprimjeren komentar


Interesuje me samo jedna stvar. Znam da se whey pije poslije treninga, ali moze li se piti prije spavanja? Hvala.

- amir

Ponedeljak, 04.07.2011. 22:38,

Prijavi neprimjeren komentar


Nije najpogodniji trenutak da se whey pije predspavanje. Pred spavanje se pije druga vrsta proteina, a to je kazein.

Pored poslije treninga, (ili prije i tokom, kako neki rade) whey možes piti ujutro, u prvom obroku u danu.

- @amir

Utorak, 05.07.2011. 14:36,

Prijavi neprimjeren komentar


e zna li neko gdje na sbk mogu nabaviti whey

- muharem

Četvrtak, 25.08.2011. 19:08,

Prijavi neprimjeren komentar


Većina shopova radi prodaju preko interneta i dostavu koja nije skupa. Tako da ne moras se ograničavati na svoj kanton ;)

- pr0tein

Petak, 26.08.2011. 10:58,

Prijavi neprimjeren komentar


de ba nabroj jednu dvije radnje da mogu narucit

- muharem

Petak, 26.08.2011. 13:51,

Prijavi neprimjeren komentar


eto dvije radnje koje prodaju preko interneta...

www.amino.ba
www.sportix.ba

- vaha

Nedelja, 28.08.2011. 05:12,

Prijavi neprimjeren komentar


a jel dobro uzimati belanac u prahu!?

- sasa

Četvrtak, 24.11.2011. 11:19,

Prijavi neprimjeren komentar


sa aspekta nadopune dnevne potrebe za proteinima, svakako da jeste. nesto je sporija apsrobcija nego whey, ali bjelnacevine iz proteinima imaju veliku biolosku vrijednost i iskoristivost.

- @sasa

Četvrtak, 24.11.2011. 11:37,

Prijavi neprimjeren komentar


izvini ako sam dosadan..ali citao sam dosta po netu ..i informisao se na dosta mesta..niko ne kazeee nista pozitivno..kazu samo da se to koristi u pekarstvu i da moze samo da te nadima.. i sada je biti ili ne biti:)

- sasa

Nedelja, 27.11.2011. 22:23,

Prijavi neprimjeren komentar


Bjelanak u prahu sadrži 80% proteina. Ili uzeo 50 grama bjelanca u prahu ili 200 grama piletine, sa aspekta proteinia gotovo ista stvar. nema se sta tu pozitivno reći.

I istina je da te moze naduti.

- @sasa

Utorak, 29.11.2011. 09:10,

Prijavi neprimjeren komentar


sto se tice whey proteina uzima li se ujutro prije ili poslije zitarica i poslije treninga prije ili poslije obroka? i moze li se uzimati u ujutro bez obzira sto taj dan necu trenirati? Hvala !

- neraa

Subota, 24.03.2012. 21:33,

Prijavi neprimjeren komentar


i jos nesto, mogu li ja uzimati ovaj protein sada da nabacim malo misicne mase. jer zelim i noge da udebljam, pa onda kasnije definiciju da radim, jer vec sada imam definiciju ali sam malo pomrsav, pa onda da se malo i pucam po definiciji.. hvala vam :D

- neraa

Subota, 24.03.2012. 21:34,

Prijavi neprimjeren komentar


igram fudbal i mislim vec dugo vremena uzeti neki protein ali me zanima da li je u ovom slucaju ovaj whey protein zabranjen i na koji nacin se pije ??

- Nando

Srijeda, 05.09.2012. 20:06,

Prijavi neprimjeren komentar


Nije zabranjen.

Kako se pije, pa pročitaj majku mu u ovom tekstu?!

- Sale12

Subota, 08.09.2012. 12:23,

Prijavi neprimjeren komentar


U dilemi sam izmedju 2 vrste proteina: 1. proizvodi firma OLIMP, whey protein complex 100% , a 2. TWINLAB 100% whey protein full ... da li su oni uopce dobri proteini ? i koji mi je bolje uzeti?

- MaJaBa

Četvrtak, 01.11.2012. 23:58,

Prijavi neprimjeren komentar


nije mi jasno...kako sloziti shake...mislim kako u whey ubaciti glukozu ?

- Luka

Srijeda, 12.12.2012. 16:46,

Prijavi neprimjeren komentar


luka, zezas nas? u slucaju da ne... oboje je prah. u sejker ili nesto drugo pomjesas oboje. zalijes sa pola litre vode i promuckas. to je to.

- samirHZ

Srijeda, 12.12.2012. 20:03,

Prijavi neprimjeren komentar


Eh ovako imam pitanje. Posto ja treniram ujutro a kazete da protein treba da se pije ujutro i poslije treninga zanima me je li dobro popiti pa ici na trening pa opet popiti ili je bolje ujutro poslije treninga i navecer prije spavanja ?

Hvala na odgovoru ;)

- Tinki

Utorak, 29.01.2013. 18:32,

Prijavi neprimjeren komentar


Zanima me, posto treniram 2-3 puta sedmicno u teretani, isplati li mi se uzimat whey?

Hvala unaprijed, LP

- Nay

Petak, 15.02.2013. 09:58,

Prijavi neprimjeren komentar


oprostite ali imam pitanje....zbog rasporeda stignem trenirat samo prije spavanje....je li preporučljivo koristiti whey proteine prije spavanja...tražio sam na netu ali nigdje nisam nasao nekakav odg na to....bio bi zahvalan ako bi mi mogli dati kakav savjet....hvala unaprijed

- jozaa

Utorak, 19.02.2013. 01:43,

Prijavi neprimjeren komentar


Whey protein pijes poslije treninga. Ti treniras navecer, tako da je OK piti ga poslije treninga u veceranjim satima. Ono sto je problem da bi ti vjerovano treba imati jos jedan obrok poslije treninga u vidu krute hrane, jer se whey brzo apsrobira, tako da ostajes 8h bez hrane.

- pr0tein

Utorak, 19.02.2013. 10:03,

Prijavi neprimjeren komentar


@Nay

Pitanje je sta je isplativo? Ako nemas sredjenu prehranu whey ti nece puno pomoci. Ako se sve kockice poklope mozes imati koristi, pgotovo jer je praktičan i jeftiniji izvor proteina. Mada, nije nuzan i ako si u stajnu preko hrane unijeti dovoljno proteina, nije da je neophodan.

- pr0tein

Utorak, 19.02.2013. 10:05,

Prijavi neprimjeren komentar


NAJKVALITETNJE PROTEIN JE U HRANI A NE SITETICKI OTROV

- nesa

Utorak, 19.02.2013. 14:30,

Prijavi neprimjeren komentar


Koliko stane grama u ovu plasticnu mjerilicu sto dodje u Whey gold standard proteinu posto nije oznaceno?

- roki1990

Srijeda, 27.02.2013. 23:48,

Prijavi neprimjeren komentar


Obično oko 30grama praha.

- @roki1990

Četvrtak, 28.02.2013. 09:38,

Prijavi neprimjeren komentar


jel moze neko napisat najbolje proizvodjace proteina(dali valja TWINLAB msm dali ga je ko koristio i kakav je efekt al pls iskren odgovor trebam)

- bum bleee

Petak, 15.03.2013. 14:39,

Prijavi neprimjeren komentar


Imam jedno pitanje imam 15 godina i zanima me bil smijo ja koristiti 100% whey proteine molim vas da mi neko odgovori unaprijed vam se zahvaljujem

- anadin

Nedelja, 07.04.2013. 22:10,

Prijavi neprimjeren komentar


Pozdrav svima,imam jedno pitanje i zelio bi dobiti odgovor.Dali je ovaj izolat proteina whey stetan,jer on u sebi ipak ima onih 10% sto ga ne cini 100% cistim proteinom.I interesuje me dali bi mogao imati ikakve negativne posljedice ako bi ga uzimao 2 godine prije i poslije treninga

- snjure

Srijeda, 24.07.2013. 19:16,

Prijavi neprimjeren komentar


Da li se whey protein moze uzimati poslije aerobnog treninga i da li ce pomoci pri povecanju tjelesne mase?

- vedran_90

Subota, 09.11.2013. 13:22,

Prijavi neprimjeren komentar


POzdrav, interesuje me koliko je dobar Soja protein u odnosu na whey i da li se isplati uzimat?

- amir

Ponedeljak, 09.12.2013. 13:07,

Prijavi neprimjeren komentar


Naj bolji Whey Protein na trzistu je GOLD STANDRAD 100% WHEY od proizvodjaca ON OPTIMUM NUTRITION znaci u njemu imate sve potrebno protein,BCAA I GLUTAMIN amino kiseline mogu ga koristiti i muskarci i zene.Konzumirati 2gr proteina na 1 kg tjelesne tezine znaci sa konbinacijom cvrste hrane
Konzumiranje WHEY:za osobe preko 100kg
2 mjerice ujtro na prazan zeludac (WHEY)
2 mjerice 15 min poslije treninga (WHEY)
1 mjerica 30 min prije spavanja (casine protein)

- dzeko

Petak, 21.03.2014. 12:38,

Prijavi neprimjeren komentar


U tekstu se navodi jedna recenica koja nije tocna a to je ova,,, Imajte na umu da vaše tijelo može apsorbovati oko 30 grama proteina u jednom obroku.,,,
To je cista laz ili mit. U to nemojte vjerovati.

- Dado

Utorak, 24.03.2015. 16:08,

Prijavi neprimjeren komentar


Da li smiju dijabeticari uzimati whey

- Juan

Srijeda, 12.08.2015. 15:46,

Prijavi neprimjeren komentar


Sta je bolje za vas koristiti,za izgradnju normalnog tijele ? Protein ili kreatin.....unaprijed hvala ;)

- Alex-ba

Petak, 25.12.2015. 19:38,

Prijavi neprimjeren komentar


Sa koliko se godina smiju koristiti proteini

- Teretanaboy

Srijeda, 15.03.2017. 19:47,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Food blogger

Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Coopers je food blogger – autor bloga Harry Coopers Food. Njegov šarolik...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Nevjerovatan oglas

Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Najpoznatiji lanac brze hrane na svijetu dobio je neočekivan udarac zahvaljujući jednom oglasu na planetarno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet država u kojima se pije najviše piva

Najveće pivopije

Pet država u kojima se pije najviše piva

Da je alkohol izuzetno toksičan, neposredno i posredno utiče na desetine različitih oboljenja i pored toga da...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Ishrana u Evropi

Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Hraniti se zdravije, misleći na to da sami prosti ugljikohidrati ne budu okosnica ishrane, neminovno je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)