Zeleni čaj - Body.ba

Ljekovita biljka

Zeleni čaj

Piše: Adnan Ćosić

Srijeda, 02.06.2010.

Zeleni čaj

Zeleni čaj pomaže u mnogim dijetama

"Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja dan", kaže drevna kineska izreka. Da li neko jelo ili piće imaju više ljekovitog učinka da zelenog čaja? Kinezi su upoznati sa ljekovitim učinkom zelenog čaja još od drevnih vremena, a zeleni su čaj koristili za liječenje gotovo svega, od glavobolje do depresije. U svojoj knjizi, Tajne prirode za zdraviji život, Nadine Taylor tvrdi kako se zeleni čaj koristi u medicini u Kini već najmanje 4.000 godina.

U današnje vrijeme, naučna istraživanja i istoka i zapada su potvrdila i pružila čvrste dokaze o pozitivnom zdravstvenom učinku zelenog čaja. Na primjer, 1994. godine bilten Nacionalnog instituta za oboljenja od raka je objavio rezultate epidemiološke studije prema kojoj pijenje zelenog čaja smanjuje rizik od oboljenja od raka kod Kineza za čak 60 odsto. Također, tvrdi se kako konzumiranje zelenog čaja smanjuje rast i širenje ćelija oboljelih od raka. Također, tvrdi se kako pijenje ovog čaja smanjuje nivo holesterola u krvi.

Ovo je nekoliko medicinskih slučajeva u kojima konzumiranje zelenog čaja bude od velike koristi.

Šta čini zeleni čaj tako posebnim?

Tajna zelenog čaja leži u tome što je bogat catechin polyphenols, a posebno epigallocatechin gallateom (EGCG). EGCG je snažan anti-oksidans, koji je veoma koristan u spriječavanju širenja ćelija raka, te ubija oboljele ćelije, bez posljedica po zdravlje. Također, zeleni čaj je veoma efikasan u smanjeju holesterola u krvi.

Zeleni se čaj i njegovo konzumiranje se povezuju sa tzv. Francuskim paradoksom. Godinama su naučnici bili zbunjeni činjenicom da bez obzira što Francuzi unose velike količine masnoća u ishrani, imaju mnogo manje srčanih bolesti od Amerikanaca. Odgovor ove dileme leži u činjenici da Francuzi piju mnogo crvenog vina, koje u sebi sadrži resveratrol, sastojak koji smanjuje negativan uticaj duhana i masnoća. Prema istraživanju koje je 1997. godine sproveo Univerzitet u Kanzasu, EGCG je dva puta jači od resveratrola, te se tako može objasniti zašto Japanci imaju daleko najmanju stopu srčanih oboljenja, iako ih čak 75 % puši.

Zašto drugi kineski čajevi nemaju isti učinak na zdravlje kao zeleni čaj? Naime, zeleni čaj, oolong i crni čaj se prave od biljke Camellia sinensis. Lišće ove biljke, od koje se dobiva zeleni čaj, se pari, što ostavlja sastojak EGCG nedoknutim u čaju i to ga čini posebnim u odnosu na ostale.

Ostale beneficije

Novi dokazi ukazuju na to da je zeleni čaj veoma djelotvoran i u mnogim dijetama. U novembru 1999. godine objaveljena su istraživanja Univerziteta u Ženevi prema kojima je dokazano da kombinacija kofeina i zelenog čaja prži mnogo više kalorija u tijelu, nego sam kofein ili placebo.

Zeleni čaj također može biti veoma djelotvoran i u prevenciji kvarenja zuba! Sastojci zelenog čaja ubijaju bakterije koje uzrokuju karijes zuba.

Štetni efekti?

Do danas, jedini negativan efekat zelenog čaja jeste nesanica, koja dolazi zbog činjenice da ovaj čaj u sebi sadrži mnogo kofeina. Međutim, zeleni čaj sadrži mnogo manje kofeina nego kafa.

Koliko bi se zelenog čaja trebalo piti?

Postoji zaista mnogo odgovora na ovo pitanje. Na primjer, istraživanja japanskih naučnika su pokazala da čovjek koji dnevno u prosjeku popije deset šolja zelenog čaja ima mnogo manji rizik da oboli od raka, nego čovjek koji dnevno popije manje od tri šolje. U međuvremeni, studija Univerziteta u Clevelandu pokazuje da čovjek koji popije četiri ili više šolja zelenog čaja dnevno ima dobre šanse da izbjegne da oboli od artitisa.

Istraživanje Univerziteta u Kaliforniji pokazalo je da je osobi potrebno dvije šolje zelenog čaja dnevno kako bi se smanjio rizik od oboljenja od raka, dok, s druge strane, istraživanja prodavača zelenog čaja pokazuju da je odrasloj osobi potrebno deset šolja zelenog čaja dnevno kako bi se izvukao maksimalan učinak ljekovitosti zelenog čaja.

Meni ovakvih informacija nikad dosta :), citala sam i ranije o zelenom caju i planirala uzimati jednu casu navecer za detoksikaciju... medjutim iznenadio me ovaj podatak o deset solja dnevno.
Imam pitanje i nadam se odgovorima: gdje kupujete zeleni caj u listicima, u Sarajevu?

- emina

Četvrtak, 26.08.2010. 20:44,

Prijavi neprimjeren komentar


Emina, imas ga kupiti u DM-u. Ja sam samo taj probao i meni je OK, mejdutim moguce je da ima negdje i kvalitetnijih

- Superman

Petak, 27.08.2010. 17:48,

Prijavi neprimjeren komentar


Hvala puno na odgovoru, ma pravi si Superman :)
Sto prije, moram do DM-a ;))

- emina

Utorak, 21.09.2010. 17:20,

Prijavi neprimjeren komentar


sve je super opisano samo nisu dobre ove preporucene doze od 10 solja dnevno.
zeleni caj smanjuje apsorpciju zeljeza te u tim kolicinama sigurno dolazi do slabljenja krvne slike, ni u cemu ne treba pretjerivati pa ni u caju.
preporucene doze zelenog caja su dvije do maksimalno 3 solje dnevno, i obicno ga je najbolje popiti poslije jela, znaci nista hladna voda poslije rucka vec zeleni caj ;)

- nanke28

Četvrtak, 23.09.2010. 06:04,

Prijavi neprimjeren komentar


je kvalitetan taj iz dm-a, i dali se listići mogu iskoristit samo jedanput il više puta

- sinisa

Četvrtak, 03.03.2011. 19:14,

Prijavi neprimjeren komentar


ja sam alergicna na zeleni caj, odnosno na tanin kojeg sadrzi. ukoliko imate mucnine, grceve i bolove u stomaku, a sigurni ste da nemate probavne probleme (gastritis, h.pylori infekciju i sl.) te simptome mozete pripisati i zelenom caju. ljudi koji imaju gastritis i probleme sa gastrodigestivnim sistemom bi trebali da smanje unos crnog i zelenog caja, jer mogu povecati iritaciju sluznice ili sprijeciti njeno obnavljanje.

- madnessa

Srijeda, 30.03.2011. 15:15,

Prijavi neprimjeren komentar


@sinisa

Nisam probao Zeleni čaj iz DM-a, ali ti mogu predložiti da probaš iz "Butika Badem", za prvi put kupi malo da testiraš :D

- diEsEl

Srijeda, 25.05.2011. 22:32,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Filmska i modna ikona

Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Audrey Hepburn je ikona iz više razloga. Ne samo da je bila nadarena, da je bila dobitnica Oscara i posvećeni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Bridget Malcolm

I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Mnogima zvuči nevjerovatno da kroz slične probleme s kilograma uopšte mogu prolaziti i neki od najuspješnijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

Pio i bilježio promjene

Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

George Prior je 50-godišnji otac dvoje djece koji je cijelom svijetu želio jednom za sva vremena tačno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Šampionski obrok

Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Tjestenina je jedan od najlakših izvora ugljikohidrata za varenje koji sa sobom nosi ogromnu kalorijsku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)