Hraniti se zdravije, misleći na to da sami prosti ugljikohidrati ne budu okosnica ishrane, neminovno je odluka koja se mora osjetiti na finansijama. Ipak, to da visok životni standard i veće plate ne moraju značiti da se ljudi u bogatijim zemljama bez ikakvih problema mogu hraniti mnogo zdravije, govore podaci o drastičnim razlikama u cijeni hrane.
Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?
Ishrana u EvropiAnalizirajući razlike u cijeni namirnica, Eurostat je predstavio veoma interesantne podatke o variranju cijena hrane širom zemalja Evropske unije.
Tako se kao daleko najskuplja zemlja za ishranu pokazala Danska, a u kojoj su namirnice skuplje u odnosu na EU prosjek za čak 42 posto! Iza Danske po skupoći hrane se odmah našla još jedna fantastično uređena i bogata zemlja, a to je Luksemburg, u kom je hrana za 27 posto skuplja od prosjeka.
U Švedskoj i Irskoj je hrana skuplja za 25 posto od evropskog prosjeka, dok je u finskoj jeftinija tek za 5 posto. U Belgiji, Francuskoj i Italiji hrana je skuplja za 12 posto od prosjeka.
Druga strana liste je predvođena sa Poljskom, Rumunijom i Bugarskom, u kojima je cijena hrane upola niža od EU prosjeka.