Vjerovatno ste se uvijek pitali da li postoje pravi načini provjere svježine lubenice, budući da neki ljudi kuckaju i osluškuju zvuk koji proizvodi, jedni gledaju peteljku i tako dalje.
Kako otkriti svježu i zrelu lubenicu
Četiri testa
Ovo su provjerena četiri načina, te svaki od njih zaista vas može odvesti na pravi trag, a ukoliko bi ih sve odjednom primijenili, šanse da se razočarate nakon što kasnije razrežete svoju lubenicu, svedene su na minimum.
1. Kuckanje
Najčešći način provjere zrelosti lubenice itekako ima smisla. Zrela i sočna lubenica vratit će vam zvuk zvonika kada člankom prsta kucnete o nju, dok ona koju trebate izbjegavati ima tubi zvuk. Kuckati bi trebalo par puta i sa više strana.
2. Peteljka
Ukoliko nije otkinuta, i ovo je jedan od pokazatelja svježine same lubenice, a povijena peteljka bi trebala označavati zrelost i svježinu.
3. Težina lubenice
Vrlo jednostavan način provjere, budući da jako lagana lubenica definitivno nema dovoljno soka u svom sadržaju, što dakle znači da ne može biti ni zrela i ukusna.
4. Boja šara
Trik koji možete primijeniti čak i bez dodira lubenice. Jednostavno, tamnije šare na lubenici označavaju onu manje zrelu, dok je lubenica sa svijetlim prugama obično zrelija. Još jedan trik sa bojom se krije sa donje strane ove omiljene nam podvrste tikve. Naime, ako je donja strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji žute boje, radi se o svježem primjerku. Ona lubenica kod koje je donja strana bijela ili svijetlozelena ipak nije dobar izbor za kupovinu.