Trebate li jesti sjemenke lubenice?

Osvježite se lubenicom tokom ljeta

Lubenica je napokon tu, te mnogi uživaju u ovoj ukusnoj namirnici tokom vrućih ljetnih dana. Lubenica ima brojne koristi za vas, a da li ste se ikada zapitali šta je sa njenim sjemenkama?

Trebate li jesti sjemenke lubenice?

Možda ste navikli da ih ostavljate sa strane, ali neki ljudi uživaju u okusu sjemenki lubenice. Ako ste tip osobe koji pljuje sjemenke dok konzumira lubenicu, možda će vas ove zdravstvene koristi natjerati da prestanete to raditi:

Sjemenke lubenice imaju malo kalorija, a sadrže korisne hranjive tvari. Kad su pečene, hrskave su i lako mogu zamijeniti druge nezdrave grickalice.

Niskokalorične

Jedna unca sjemenki lubenice sadrži oko 158 kalorija. Velika šaka sjemenki lubenice teži oko 4 grama i sadrži oko 23 kalorije. Daleko manje od vrećice čipsa od krompira!

Magnezij

Jedan od nekoliko minerala koji se nalaze u sjemenkama lubenice je magnezij. U 4-gramskom obroku, dobit ćete 21 mg magnezija, što je 5 posto dnevne vrijednosti. Magnezij je ključan za mnoge metaboličke funkcije tijela. Također je potreban za održavanje živčanih i mišićnih funkcija, kao i za zaštitu imuniteta, srca i kostiju.

Željezo

Šaka sjemenki lubenice sadrži oko 0,29 mg željeza, odnosno oko 1,6 posto dnevne vrijednosti. Možda se ne čini kao puno, ali stručnjaci odraslima preporučuju da unose 18 mg dnevno. Željezo je važna komponenta hemoglobina, te prenosi kisik kroz tijelo. Također pomaže vašem tijelu da pretvori kalorije u energiju.

"Dobre" masti

Sjemenke lubenice također su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina - jedna velika šaka (4 grama) daje 0,3, odnosno 1,1 grama. Ove masti su korisne u zaštiti od srčanog udara i moždanog udara i snižavanju razine "lošeg" holesterola u krvi.

Cink

Sjemenke lubenice također su dobar izvor cinka. Oni daju oko 26 posto dnevne vrijednosti u jednoj unci, ili 4 posto u jednoj velikoj šaci (4 grama). Cink je važno hranjivo sredstvo, neophodno za imunološki sistem. Također je potreban za tjelesni probavni i živčani sistem, vaša osjetila okusa i mirisa, rast i podjelu ćelija.

Kako ih peći?

Pečenje sjemenki lubenice je jednostavno. Postavite pećnicu na 160 ° C i sjemenke stavite na lim za pečenje. Peći ih treba samo oko 15 minuta. Dodajte maslinovo ulje i sol, ili ih pospite cimetom i šećerom kako biste poboljšali okus.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak