Tri greške koje pravite pri kuhanju, a povećavaju toksičnost hrane

Budite oprezni u kuhinji

Kuhajući na krive načine, možete povećati rizik od nastanka raka. Možda se dobro snalazite u kuhinji ali svejedno stalno pravite jedne te iste greške bez da ste toga svjesni. Donosimo par savjeta kako ih izbjeći ili makar ne ponavljati često...

Tri greške koje pravite pri kuhanju, a povećavaju toksičnost hrane

1. Zagorena hrana

Sirova i slabo kuhana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorena hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se stvaraju hemikalije koje mogu uzrokovati nastanak raka, utjecati na promjenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.
Heterociklički aromatski spojevi (HCA) i policiklički aromatski ugljikohidrati su dvije hemikalije formirane kada se meso kuha na visokim temperaturama, a one mogu uzrokovati promjenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.
Ako se ne možete odreći pečene hrane, praktikujte kuhanje na indirektnoj vatri. Na taj će se način vaše meso savršeno skuhati i dobiti fini miris, a izbjegli ste kuhanje na direktnoj vatri.

2. Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju prijetnja od unosa viška neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na primjer krompir, prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je hemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi hemikalijama.

Iako studije do danas nisu potvrdile jaku poveznicu između ove hemikalije i razvoja raka, bolje je "igrati na sigurno" i smanjiti plamen dok kuhamo.

3. Zagrijavate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, ali poručuju kako ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrijavanja. Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže kako se maslinovo ulje, tokom zagrijavanja "raspada" te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Ulja poput suncokretovog, sojinog i kukuruznog se također "raspadaju" na visokim temperaturama i proizvode potencijalno opasne sastojke poput lipidnog peroksida, koji uništava zdrave stanice u tijelu, te akrolein, za kojeg se smatra da uzrokuje nastanak raka.
Ali, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako ga uvrstiti u prehranu, ali ga ne morate zagrijavati na visokim temperaturama.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak