WHO se zalaže za zabranu proizvodnje trans-masnoća

(Pre)opasne za zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ozbiljno se zalaže za potpunu zabranu proizvodnje trans-masnoća na globalnom nivou, a cilj je potpuno ih eliminisati do 2023 godine.

Neke države uključujući i SAD uvele su zabranu komercijalnog korištenja hidrogeniziranih, zasićenih ulja, inače glavnog izvora iz kog se proizvode trans-masnoće.

Transmasne kiseline ili trans-manoće, prirodno se nalaze u nekoj hrani dok daleko najveći udio biva proizveden iz pomenutih hidrogeniziranih ulja. Naučno dokazano podižu nivo LDL, odnosno "lošeg" holesterola u krvi i konzumiranje hrane bogate trans-masnoćama vodi do drastičnog povećanja rizika od zakrčenja krvnih puteva i razvoja kardiovaskularnih oboljenja.

Sada Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje na opasnost trans-masnoća, ističući da godišnje prema proračunima upravo one direktno potiču razvoju i smrtnom ishodu čak 500.000 osoba sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Ova opasna vrsta masnoća može se pronaći u ogromnom broju gotovih, odnosno prerađenih namirnica, najpoznatiji oblik je margarin, a koji se osim u direktnoj primjeni koristi kao bitan sastojak brojnih pekarskih proizvoda, kolača, čipsa, zamrznute hrane spremne za pripremu u peći, kokica iz mikrovalne peći itd. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak