Isto piće koje vas je sinoć natjeralo da zaboravite gdje živite, ujutru može poboljšati vašu memoriju. Mislite da je to nemoguće? Rezultati istraživanja daju pozitivan odgovor. Crveno vino sadrži antioksidanse koji mogu umanjiti rizik od Alzhimerove bolesti.
Alkohol koji poboljšava memoriju
I takav postojiNa medicinskom fakultetu Mount Sinai su urađena istraživanja u kojima je u crnom grožđu pronađen polifenol koji umanjuje amiliod beta peptid koji je povezan sa Alzheimerovom bolešću. Ovo su prva istraživanja koja su pokazala da polifenol iz grožđa može umanjutu ovaj peptid, odnosno da umanji rizik od te jake bolesti.
"Uz ovu informaciju se nadamo da ćemo uspjeti stvoriti pilule koje će imati slične ili iste efekte." ističe Hulio Pasineti, profesor sa fakulteta i autor ovih istraživanja.
Dobra vijest za sve ljubitelje vina. Alkohol ubija ćelijske membrane, oslobađajući polifenol u tečnost, koja na taj način poboljšava memoriju, tvrdi profesor.
Ali nije preporučljivo da se pije baš svako crno vino, pijte ono najtamnije. Jer što je tamnije to mu je veća koncentracija.