Deset namirnica zbog kojih ćete biti imuni na prehladu

Zaštitite se uz pravilnu ishranu

Zbog imunološkog sistema vrlo je važno ono što jedete. Iako vas nijedna hrana neće trajno zaštititi od bolesti, postoje namjernice koje čine veoma dobar 'štit' od iskušenja za vaš organizam.

Deset namirnica zbog kojih ćete biti imuni na prehladu
Foto: Pexels

Jedan od osnivača FRESH Medicine i doktor Robert Graham ističe: "Prvi korak u jačanju vašeg imunološkog sistema je održavanje zdrave, uravnotežene prehrane bogate cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem, zdravim mastima, probioticima i visokokvalitetni proteinima".

Međutim, postoje određene namirnice koje biste trebali jesti što je češće moguće. Mi vam donosimo listu od deset sastojaka koje preporučuju liječnici.

Šparoge

Šparoge su prehrambeni prebiotik, vrsta neprobavljivih vlakana koja se nazivaju oligosaharidi.  Prebiotici djeluju poboljšavajući vaš imunološki sistem, povećavajući protuupalne citokine, te istovremeno smanjujući proinflamatorne citokine. Ostali dobri izvori prebiotika uključuju voće, povrće, grah i cjelovite žitarice poput pšenice, zobi i ječma. Dr. Graham upozorava: "Budite oprezni ako iznenada počnete sa konzumiranjem navedenih namjernica, jer oni mogu povećati plinove i nadutost."

Mlijeko

Prema riječima doktorice Elizabeth Zmuda iz OhioHealth, mlijeko je odličan izvor cinka. Jedna čaša obranog mlijeka daje 11%, odnosno 7% preporučene dnevne količine selena, odnosno cinka.

Prema dr. Zmudi, selen poboljšava funkciju mnogih imunoloških ćelija, a nedostatak cinka narušava funkciju imunološkog sistema što se pokazalo poboljšanjem s povećanjem unosa cinka.

"Šitake" gljive

Takozvane Šitake gljive poznate su kao ljekovite gljive za koje dr. Graham kaže da "mogu podržati imunološku odbranu tijela od infekcija djelujući na različite elemente imunološkog sistema i povećavajući imunološki odgovor T ćelija". Šitake gljive možete pirjati na maslinovom ulju kao jednostavnu stranu ili ih dodati omletima, jelima od pirinča, jelima od tjestenine, juhama i salatama.

Brokule

"Brokula sadrži polifenole koji djeluju antioksidativno i važni su za imunološki sistem," dodaje dr. Graham. Objašnjava da brokula sadrži spoj nazvan sulforafan glukozinolat, koji je sredstvo za borbu protiv bolesti koje jača imunitet. "Što se tiče brokule, preporučujem da je jedete što više."

Pileća supa

Naučno je dokazano da je pijenje pileće supe pomoglo nosnoj sluzi - što znači da šaljete loše stvari brže izdišući virus ili bakterija se ne razmnožavaju i ne uzrokuju vam bolest ", kaže dr. Michael F. Roizen, dr. med. i profesor na Medicinskom fakultetu Learner i autor četiri najbolje prodavane knjige u New York Timesu.

Doktor Roizen objašnjava da su druga istraživanja otkrila da sastojci pileće supe imaju protuupalno dejstvo (možda zbog toga što se piletina, čorba i povrće služe zajedno).

Đumbir

Najbolji dio nekih namirnica koje sprečavaju bolest je taj što ih možete dodati u supu, poput đumbira. Dr. Roizen objašnjava da je "u jednom eksperimentu pokazano da đumbir doslovno blokira viruse."

Bijeli luk

O njegovim zdravstvenim beneficijama smo pisali mnogo puta. Doktor Cooper Healthy sa Living i Cooper Aerobics Centera objašnjava: "Bijeli luk je bogat alicinom, sumpornim spojem za koji je dokazano da pojačava imunološki sistem."

Jogurt

"Jogurt sadrži probiotička svojstva koja mogu poboljšati imunološki sistem uravnoteženjem i pomažući vašem tijelu da proizvodi korisne bakterije koje se mogu boriti protiv drugih štetnih bakterija", objašnjava dr. Rahl. "Uz probiotike, jogurt je dobar izvor vitamina D koji također pomaže u promicanju funkcije imunološkog sistema", dodaje.

Grejp

Voće iz porodice citrusa, uključujući narandže, limune, limetu, a pogotovo grejp, bogato je vitaminom C. Prema dr. Rahlu, "Vitamin C je jedan od najboljih poticaja imunološkog sistema. Djeluje tako što povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koji se bore protiv infekcije."

Karfiol

Karfiol je član porodice krstastih povrća, zajedno s kupusom, brokulom, gorušicom i drugim. Glavni izbor dr. Sabrine A. Falquier, dr. Med., doktorice interne medicine i kulinarstva, hrane koja pomaže imunitetu. "Dvije od njegovih najvećih blagodati su to što je prepun antioksidansa i vitamina C."

Doktor Falquier preporučuje da se koristi za izradu umaka, zamjenu pirinča i dodavanje vlakana na ukusan, imunološki promotivni način.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak