Čaj bi mogao biti jedan od najidealnijih wellness napitaka. Većina čajeva je bogata antioksidantima, te ne sadrže nikakve kalorije. Osim toga, topla šoljica čaja može biti i jedan od najboljih načina da se opustite i ugrijete.
Učinite čaj zdravijim i ukusnijim uz ove savjete
Napitak idealan za zdravljeIpak, ovaj napitak je veoma lako pretvoriti u kalorijsku bombu dodavanjem šećera i umjetnih zaslađivača. U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako učiniti vaš čaj još ukusnijim, ali i zdravijim napitkom:
Preskočite šećer
Svaki paket šećera dodaje 15-20 kalorija vašem piću. Iako će vam na početku možda djelovati teško da popijete čaj bez šećera, morate biti svjesni da će ovako vaš napitak biti zdraviji. Osim toga, postoji mnogo drugih zdravih dodataka koje možete dodati vašem čaju umjesto šećera i neprirodnih zaslađivača.
Uživajte u prirodnom mirisu čaja
Već smo naglasili koliko je pretjerana konzumacija šećera loša za zdravlje. Umjesto da vaš čaj zasladite šećerom, okus možete pojačati dodavanjem korice limuna, narandže, korijena đumbira ili svježim biljem, poput mente.
Dodajte agrume
Dodavanje agruma u vaš čaj može imati brojne zdravstvene koristi. Na primjer, dodavanje soka od limuna obogaćuje vaš napitak vitaminom C. Vitamin C povećava apsorpciju željeza, a manjak željeza može dovesti do nastanka anemije. Stoga u vašu jutarnju šoljicu čaja iscijedite pola soka limuna, limete ili nekog drugog agruma kako biste pojačali okus, ali i uživali u zdravstvenim beneficijama ovog napitka.
Dodajte mlijeko u čaj
Dodavanje nemasnog mlijeka u vaš čaj je još jedan način aromatiziranja napitka bez potrebe za šećerom. Dodavanjem mlijeka dodajete i malo kalorija u vaš napitak, a istovremeno povećavate unos kalcijuma, proteina i vitamina D. Preskočite kreme i odlučite se za opcije s manje masnoće i kalorija.
Med je idealan zaslađivač
Ne samo da je med odličan zaslađivač, brojna istraživanja pokazuju i to da med može poboljšati pamćenje kod žena koje prolaze kroz menopauzu. Za ljubitelje čaja, med je odličan zaslađivač s obzirom na to da se okus čaja i meda međusobno nadopunjuju.