Zašto depresiju liječimo hranom?

Utapanje tužnih osjećaja

Mnogi ljudi kada dožive emotivan krah, tugu liječe tako što napadaju frižider. Loše je što, najčešće kada smo ljuti, očajni, tužni i nervozni ne možemo se zadovoljiti samo sa nekoliko zalogaja, već jedemo puno više nego što nam je potrebno.

 

Rezultati novih studija pokazuju da emocije utječu na ukus hrane i ono što je bitnije, kada smo tužni nismo sposobni da registrujemo koliko kalorija unosima. Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Dusiburg u Njemčkoj, otkrila su da ljudi koji su sretni puno lakše razlikuju gorak ukus od slatkoga. Gledajući emotivna videa, učesnicima je detektor za ukus bio izraženiji za 15%.

Grupa volontera koji su učestvovali u istraživanju su probali razne napitke, sa različitim nivoom masnoća. Prije degustacije, su pogledali tri različita snimka, jedna je bila sa sretnim, druga sa tužnim a treća sa dosadnim krajem. Otkriveno je da dosadni video najmanje uječe na ukus, ali emotivni video utječe tako što učesnici nisu bili u stanju ocjeniti da li pića sadrže masti ili ne. Ova otkiravnja mogu mnogo pomoći u terapijama za ljude koji pate od depresije, kako i onima koji žele da drže dijete, a imaju emotivne probleme.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak