Mnogi ljudi kada dožive emotivan krah, tugu liječe tako što napadaju frižider. Loše je što, najčešće kada smo ljuti, očajni, tužni i nervozni ne možemo se zadovoljiti samo sa nekoliko zalogaja, već jedemo puno više nego što nam je potrebno.
Zašto depresiju liječimo hranom?
Utapanje tužnih osjećaja
Rezultati novih studija pokazuju da emocije utječu na ukus hrane i ono što je bitnije, kada smo tužni nismo sposobni da registrujemo koliko kalorija unosima. Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Dusiburg u Njemčkoj, otkrila su da ljudi koji su sretni puno lakše razlikuju gorak ukus od slatkoga. Gledajući emotivna videa, učesnicima je detektor za ukus bio izraženiji za 15%.
Grupa volontera koji su učestvovali u istraživanju su probali razne napitke, sa različitim nivoom masnoća. Prije degustacije, su pogledali tri različita snimka, jedna je bila sa sretnim, druga sa tužnim a treća sa dosadnim krajem. Otkriveno je da dosadni video najmanje uječe na ukus, ali emotivni video utječe tako što učesnici nisu bili u stanju ocjeniti da li pića sadrže masti ili ne. Ova otkiravnja mogu mnogo pomoći u terapijama za ljude koji pate od depresije, kako i onima koji žele da drže dijete, a imaju emotivne probleme.