Želite imati manje sala? Spavajte kvalitetnije - Body.ba

Niz istraživanja tvrdi

Želite imati manje sala? Spavajte kvalitetnije

Piše: Body.ba

Srijeda, 30.05.2018.

Želite imati manje sala? Spavajte kvalitetnije

Dokazana je činjenica da nedovoljan kvalitet sna može imati ozbiljna uticaj na tjelesnu masu. Tokom vremena provedenog u budnom stanju, tjelesna masa se polako ali sigurno povećava. Uz to svi eksperti se slažu da je kvalitetan san noću ključan za zdravlje, dobar osjećaj i održavanje zdrave težine, baš kao što je važna i pravilna dijeta i redovno vježbanje.

Amerikanci kao jedna od najdebljih nacija svijeta, ustanovili su da čak trećina njihovog stanovništva ne spava dovoljno kvalitetno na dnevnoj osnovi.

Problem nedovoljnog sna je taj što mozak dolazi u takvo stanje, koje je jako slično stanju pijanosti i karakteriše ga često donošenje loših odluka. Loš osjećaj i raspoloženje znače to da će osoba vrlo vjerovatno posegnuti za mogućim rješenjima u vidu nekog ukusnog kolača, i nastavak priče vezan za kvarenje tjelessne forme i povećanje masnih naslaga ostaje svima jasan.

I samo istraživanje objavljeno u listu "American Journal of Clinical Nutrition" ukazuje na to da osobe koje nedovoljno spavaju tokom noći imaju povećan broj noćnih užina - obično visokog UH porijekla.

Tek tada nakon priče o direktnom fizičkom djelovanju na povećanje tjelesne mase i masnih naslaga na red dolazi unutarnji mehanizam tijela pokretan hormonima.

Poznato je da tokom dužeg nespavanja i tokom noći bez sna, hormon stresa kortizol doživljava svoje iznimno jako prisustvo u krvi. Poremećeni su i hormoni apetita grelin i leptin. Grelin pokreće osjećaj gladi kada se duže vremena ne jede, što je normalna stvar da dolazi do visokih nivoa kada se ne spava noću, a leptin inače signalizira mozgu kada treba prestati jesti.

Na sve to treba dodati i rezultate naučnih istraživanja koja jasno ukazuju da samo 4 dana nekvalitetnog i umanjenog sna vode do poremećaja sa lučenjem inzulina koji opada i do 30 posto.

Sve to potpuno jasno ukazuje da dobre tjelesne forme nema bez kvalitetnog sna i da oni koji spavaju loše, obično i izgledaju loše.

san

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Vježbanje i higijena

Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Mjesta okupljanja velikog broja ljudi po automatizmu su puna i različitih kolonija bakterija. Kada se tome...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Evo koliko je iskrivljen ideal ženskog tijela!

Da li je plus size model?

Evo koliko je iskrivljen ideal ženskog tijela!

Plus size modeli redovno izazivaju polemiku i diskusiju u javnosti, i dok ih neki slave, drugi ih kritikuju,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Boravak u svemiru i 5 promjena na ljudskom tijelu

Zanimljivosti

Boravak u svemiru i 5 promjena na ljudskom tijelu

Priliku da boravi u svemiru imao je veoma mali broj ljudi, a kako se radi o potpuno nepoznatom okruženju za...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Dokaz da je moguće: Francuzi pobjeđuju pušenje

Milion pušača manje

Dokaz da je moguće: Francuzi pobjeđuju pušenje

Izboriti se sa nikotinskom ovisnošću nije lako, ali da je i daleko od nemogućeg protekle godine su dokazali...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)