Želite imati manje sala? Spavajte kvalitetnije - Body.ba

Niz istraživanja tvrdi

Želite imati manje sala? Spavajte kvalitetnije

Piše: Body.ba

Srijeda, 30.05.2018.

Želite imati manje sala? Spavajte kvalitetnije

Dokazana je činjenica da nedovoljan kvalitet sna može imati ozbiljna uticaj na tjelesnu masu. Tokom vremena provedenog u budnom stanju, tjelesna masa se polako ali sigurno povećava. Uz to svi eksperti se slažu da je kvalitetan san noću ključan za zdravlje, dobar osjećaj i održavanje zdrave težine, baš kao što je važna i pravilna dijeta i redovno vježbanje.

Amerikanci kao jedna od najdebljih nacija svijeta, ustanovili su da čak trećina njihovog stanovništva ne spava dovoljno kvalitetno na dnevnoj osnovi.

Problem nedovoljnog sna je taj što mozak dolazi u takvo stanje, koje je jako slično stanju pijanosti i karakteriše ga često donošenje loših odluka. Loš osjećaj i raspoloženje znače to da će osoba vrlo vjerovatno posegnuti za mogućim rješenjima u vidu nekog ukusnog kolača, i nastavak priče vezan za kvarenje tjelessne forme i povećanje masnih naslaga ostaje svima jasan.

I samo istraživanje objavljeno u listu "American Journal of Clinical Nutrition" ukazuje na to da osobe koje nedovoljno spavaju tokom noći imaju povećan broj noćnih užina - obično visokog UH porijekla.

Tek tada nakon priče o direktnom fizičkom djelovanju na povećanje tjelesne mase i masnih naslaga na red dolazi unutarnji mehanizam tijela pokretan hormonima.

Poznato je da tokom dužeg nespavanja i tokom noći bez sna, hormon stresa kortizol doživljava svoje iznimno jako prisustvo u krvi. Poremećeni su i hormoni apetita grelin i leptin. Grelin pokreće osjećaj gladi kada se duže vremena ne jede, što je normalna stvar da dolazi do visokih nivoa kada se ne spava noću, a leptin inače signalizira mozgu kada treba prestati jesti.

Na sve to treba dodati i rezultate naučnih istraživanja koja jasno ukazuju da samo 4 dana nekvalitetnog i umanjenog sna vode do poremećaja sa lučenjem inzulina koji opada i do 30 posto.

Sve to potpuno jasno ukazuje da dobre tjelesne forme nema bez kvalitetnog sna i da oni koji spavaju loše, obično i izgledaju loše.

san

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Novi poražavajući dokazi protiv e-cigareta

I one su štetne

Novi poražavajući dokazi protiv e-cigareta

Mijenjanje jednog zla drugim, u kratkim crtama se može opisati prelazak sa običnih cigareta na moderne...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Vitamin koji bi mogao donijeti spas od komaraca

Prirodna prevencija

Vitamin koji bi mogao donijeti spas od komaraca

Toplo vrijeme i ugodne ljetne večeri, bili bi neuporedivo ljepši i ugodniji da tu idilu ne kvare male napasti...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Optimisti žive duže i zdravije

Pogled na svijet

Optimisti žive duže i zdravije

Pozitivan pogled na svijet povezan je sa mnoštvom stvari koje su dobre za zdravlje, tvrde naučnici. Veći...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Vježbanje i higijena

Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Mjesta okupljanja velikog broja ljudi po automatizmu su puna i različitih kolonija bakterija. Kada se tome...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)