Izborite se sa prehladom uz ove namirnice - Body.ba

Ostanite zdravi

Izborite se sa prehladom uz ove namirnice

Piše: Body.ba

Četvrtak, 13.11.2014.

Izborite se sa prehladom uz ove namirnice

Kako je naš organizam u ovim prelaznim periodima godine posebno izložen bombardovanju raznih mikroorganizama sa svih strana, potrebno je učiniti određene korake kako bi se zaštitili. Osnovni je korekcija ishrane i ubacivanje namirnica koje služe kao ispomoć organizmu.

Iako nam je svima poznato da vitamin C igra jako značajnu ulogu kada je u pitanju borba sa prehladama i gripom, postoje i drugi elementi koji su od velike važnosti, a pažnju treba obratiti na sljedeće namirnice:

- Riba

Nezasićene masne kiseline direktno učestvuju u jačanju imunološkog sistema i pomažu tijelu da se izbori sa uzročnicima prehlada i gripe.

- Bijeli luk

Namirnica koju još zovu prirodnim antibiotikom. Radi se o jako snažnom antioksidansu koji nije tek tako zaradio pomenuti nadimak.

- Gljive

Također snažni antioksidansi, koji istovremeno sadrže i brojne mikronutrijente poput vitamina i minerala neophodnih za optimalno funkcionisanje organizma.

- Čaj

Omiljeno piće u hladnim danima zaista ima dobre efekte na ljudsko zdravlje, a pored toga što umiruje bolno grlo i hidratizira organizam, većina čajeva istovremeno ima i diuretsko svojstvo koje pomaže izbacivanju bakterija iz organizma.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Je li vam poznato?

7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Većina žena ima barem jedan dio tijela s kojim se nikako ne može "pomiriti", a ovog puta u fokusu su jače...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Nakon operacije srca

Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Kao što je poznato, najpoznatiji bodybuilder ikada, slavni glumac i bivši guverner Arnold Schwarzenegger,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Stigle ga godine

Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Arnold  Schwarzenegger, proslavljeni glumac, bodibilder i političar, uvijek je otvoreno govorio o uzimanju...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Schwarzenegger u bolnici

Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Slavni Arnold Schwarzenegger podvrgnut je operaciji srca, koju je sudeći po navodima njegovog glasnogovornika...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)