Čaj je najljepši dok je vruć, ali nedavna studija napravljena na osnovu više od 450.000 podataka je otkrila da ga nije uvijek dobro piti dok je vreo.
Oprez za pušače: Izbjegavajte vruć čaj!
IARC upozoravaŠtaviše, treba izbjegavati vreo čaj u kombinaciji sa cigaretama i bilo kakvim alkoholom jer to povećava opasnost od raka jednjaka, upozorila je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC).
IARC upozorava na potrošnju pića koja su toplija od 65 stepeni. Toplota može prouzrokovati male povrede u jednjaku, čime se podstiče razvoj raka.
Svako ko redovno puši ili pije alkohol ima pet puta veći rizik od razvoja raka jednjaka, navodi se u studiji gdje piše i da zemlje poznate po ispijanju čaja imaju posebno visok broj slučajeva raka jednjaka.
U zemljama poput Engleske i Japana, čaj se obično konzumira na temperaturi ispod 60 stepeni, a sljedeći put kada odlučite skuhati šoljicu čaja, ostavite ga da se ohladi barem 4-5 minuta. Pogotovo ako ste pušač.