10 simptoma trudnoće - Body.ba

Promjene

10 simptoma trudnoće

Piše: Ajla Softić

Subota, 11.05.2013.

10 simptoma trudnoće

Da niste možda trudni? Neki simptomi se mogu pojaviti tek nakon propuštenog menstrualnog ciklusa, sedmicu ili dvije kasnije. Ako ne pratite datume ciklusa, ili vam nije redovan onda vjerovatno ne možete da upratite pravi datum. Ali ako počnete da osjećate neke od navedenih simptoma, a ciklus vam ne dolazi duže vremena, vrlo je moguće da ste u drugom stanju. Da biste bili sigurni uradite test trudnoće, a nakon toga idite na pregled ginekologu.

10. Averzija na hranu
Ako ste na početku trudnoće nije čudno da osjećate averziju prema određenoj hrani, bio to miris ili ukus hrane. Moguće da i neku hranu koju ste do sada jeli sa užitkom više nećete moći ni pomirisati.

9. Promjena raspoloženja
Normalno je da dolazi do česte promjene raspoloženja tokom trudnoće, dijelom zbog hormonalnih promjena koje utiču na nivo neurotransmitera. Svako drugačije reaguje na tu promjenu. Neke buduće mame budu previše emotivne, neke osjete anksioznost, depresiju.

8. Abdomenalno nadimanje
Zbog hormonalne promjene u ranoj trudnoći moguće je da imate osjećaj nadutosti, sličan osjećaju koji neke žene imaju prije dolaska menstrualnog ciklusa. Zbog toga ćete imati osjećaj da vam je odjeća previše uska u predjelu stomaka, iako se stomak zbog trudnoće još uvijek ne vidi.

7. Često mokrenje
Hormonalne promjene utiču na rad mnogih organa, tako u ranoj trudnoći zbog ubrzanog protoka krvi kroz bubrege, imate potrebu češće mokriti. Ovaj simptom je očekivan u šestoj sedmici prvog tromjesečja. Često mokrenje će se nastaviti tokom trudnoće, jer kako beba raste u stomaku tako vrši veći pritisak na vaš mjehur.

6. Umor
Niko sa sigurnošću ne može reći šta uzrokuje iznenadni umor kod trudnica. Moguće je da zbog povećanja nivoa hormona imate problema sa spavanje, zbog čega ste češće umorni. Naravno, jutarnje mučnine i potreba za čestim mokrenjem ne pomažu u procesu spavanja. Trebali biste se osjećati odmornije nakon što uđete u drugo tromjesečje, iako se umor vrati dvije do tri sedmice prije porođajnog termina.

5. Osjetljive, natečene grudi
Jedan od ranih pokazatelja trudnoće jeste osjetljivost grudi zbog porasta nivoa hormona. Ovaj osjećaj je sličan onom, koji većina žena osjeća pred početak menstrualnog ciklusa. Ovaj osjećaj bi trebao prestati nakon prvog tromjesečja trudnoće, jer će vam se do tada tijelo navići na promjene.

4.Mučnina
Neke žene neće osjećati jutarnje mučnine u prvom mjesecu trudnoće, dok će neke žene imati mučnine odma u prvoj sedmici i to ne samo ujutru. Problem mučnine može biti povezano ne samo sa jutrom, već cijelim danom. Mučnine kod većine žena prestaju nakon ulaska u drugo tromjesečje, dok neke žene imaju sreće da nikako i ne osjete mučninu.

3. Izostanak menstrualnog ciklusa
Ako je vaš ciklus redovan, ako pratite datum, a on ne dolazi onda vam je vrijeme da uradite test trudnoće i prije nego osjetite bilo koji od navedenih simptoma. Ali ako vam ciklus nije redovan, a vi osjećate da su vam grudi natečene, osjećate mučnine onda vam je vrijeme da posjetite ginekologa.

2. Temperatura tijela vam je povišena
Ako ste pratili temperaturu tijela i shvatili da vam je blago povišena, konstantno već par dana onda ste vjerovatno trudni.

1. Dokaz: pozitivan test trudnoće
Koliko god nam pričali da su ti testovi pouzdani, oni vam sa sigurnošću ne mogu potvrditi tu lijepu vijest prije proteka određenog vremena, najmanje sedam dana od kašnjenja menstrualnog ciklusa. Ako se ipak odlučite uraditi test ranije a on ispadne negativan, pokušajte ponovo za sedam dana, možda vas i iznenadi. Vodite računa o tome da se dijete počinje razvijati i prije nego vi saznate da ste trudni, zato vodite računa o sebi sve dok ne budete sigurni.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Je li vam poznato?

7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Većina žena ima barem jedan dio tijela s kojim se nikako ne može "pomiriti", a ovog puta u fokusu su jače...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Nakon operacije srca

Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Kao što je poznato, najpoznatiji bodybuilder ikada, slavni glumac i bivši guverner Arnold Schwarzenegger,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Stigle ga godine

Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Arnold  Schwarzenegger, proslavljeni glumac, bodibilder i političar, uvijek je otvoreno govorio o uzimanju...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Schwarzenegger u bolnici

Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Slavni Arnold Schwarzenegger podvrgnut je operaciji srca, koju je sudeći po navodima njegovog glasnogovornika...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)