Riječ je o mononatrijum glutamatu, poznatijem kao MSG ili E-621. Ovo sjedinjenje se koristi u ishrani kao zaslađivač ukusa. Otkrit ćemo vam sve negativne strane tog tihog ubice koji se nalazi u hrani koju svakodnevno konzumiramo.
Tihi ubica prisutan u svakodnevnoj ishrani
Znate li šta je to?Šta je MSG?
Mononatrijum glutamat je sjedinjene glumtaminske kiseline (78%) i natrijuma (21%). Djeluje na receptore na jeziku i u mozgu, čineći hranu ukusnijom nego što ona u stvarnosti jeste.
Zašto je štetan?
MSG predstavlja ekscitotonski i napda odbrambeni mehanizam mozga. Dugotrajno izloženje ekscitonski može dovesti do Alzhemierove ili Parkinsonove bolesti. Odgovoran je i za prekomjenu tjelesnu težinu, uzrokuje ovisnost o hrani koja ga sadrži. Od blažih simptoma može da se javi nadustost, glavobolja i stomačni problemi.
U kojoj hrani je zastupljen?
Iako je teško da se izbjegne, ipak treba da se izbjegava u većim količinama. Nalazi se u kockicama za supu, žvakaćim gumama, brzoj hrani, smrznutoj hrani, margarinu, senfu, raznim dodacima u ishrani, u sosovima i još brojnim drugim proizvodima.
Neka se na vašem stolu nađe prirodna, zdrava i neprskana hrana, bez ikakvih aditiva. Ukusnoj hrani nisu potrebni dodaci kako bi joj popravili ukus, jer sve što je domaće ima i najljepšu boju.