Zašto trudnice obožavaju jesti kisele krastavce?

Sasvim logično

Poznato je da su okusni pupoljci žena tijekom trudnoće znatno osjetljiviji, pa tako neku hranu odbacuju, a neke se ne mogu zasititi. Među tom kojom se ne mogu zasititi se nalaze i kiseli krastavci.

Stara priča o ljubavi trudnica prema kiselim krastavcima nije mit nego stvarnost, a znate li odakle zapravo izvire potreba za njihovom konzumacijom?

Sve je "zakuhala" majka priroda. Naime, trudnice prirodno počinju osjećati potrebu za hranom koja će ih stimulisati.

Njemački stručnjaci kažu kako je zbog toga sasvim logično da posežu za kiselim krastavcima, ali i drugim ukiseljenim namirnicama jer one zbog velike količine vitamina C koju sadrže u sebi pružaju stimulaciju umornom organizmu. Zahvaljujući istom vitaminu također pomažu u apsorpciji željeza ili pak kalcija koji stimuliše rast kostiju i zato je itekako važan tijekom trudnoće.

Neke ukiseljene namirnice poput haringi također stimulišu proizvodnju neurotransmitera serotonina, prirodnog "podizača" raspoloženja.

Stručnjaci također vjeruju kako je žudnja za nekom namirnicom vjerovatno način na koji tijelo poručuje da je određena hrana zapravo dobra za tu osobu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak