Koji čajevi su najbolji za smirenje?

Uz njih je sve lakše

Postoji mnogo vrsta čajeva na svijetu, a svi oni uglavnom zbog svojih sastojaka pomažu nam u očuvanju našeg zdravog duha i tijela.

Koji čajevi su najbolji za smirenje?

Kada smo umorni, ne spava nam se, pod stresom smo ili imamo velike napade nervoze, tražimo bilo kakav način olakšanja i pomoć. Obično se za navedene probleme odlučujemo za lijekove, ali ipak, najbolje bi bilo da umjesto tableta popijemo koju šalicu toplog čaja.

U narodu su se od starih vremena prepoznavalje biljke koje mogu da pomognu u slučajevima kada smo napeti, pod stresom, u strahu, pod dozom nervoze ili jednostavno smo umori ili neraspoloženi.

Bilje su uglavnom neškodljiva i uvijek zdravija opcija od tableta i drugih hemijskih preparata, a koje su to biljke ili čajevi neophodni u gore navedenim situacijama kada "ne znamo šta više da radimo".

Valerijana je dobro poznata biljka koja pomaže pri opuštanju, otklanja nesanice, stres i strah, a koristi se i u terapeutske svrhe.

Od valerijane se koristi korijen i može da se pije kao čaj. Čaj može da se pije po potrebi, ali otprilike je preporučljivo popiti tri šoljice dnevno. Važno je napomenuti da valerijana djeluje polako i ne treba očekivati da se svi problemi riješe nakon jedne šoljice čaja.

Matičnjak je drugi po značaju kada tražimo liječenje od nervoze prirodnim putem. Ova trava je ukusbna biljka koja mirisom i ukusoom može da podsjeti na limun, a korištena je za aritmiju, napetost, nervozu, nesanicu i strahove. Može takođe da se koristi kao čaj.

Lavanda uz napetost, nesanicu, nervozu liječi i grčeve u mišićima, crijevima i želucu. Može da se koristi kao čaj. Lavanda opušta sva čula i oduvijek se koristila za uklanjanje nervoze i stresa.

Na listi biljaka neophodnih u rješavanju problema koje čovjeka zadese je i bosiljak, koji takođe može da posluži i kao antidepresiv, a ima jako prijatan i izrazit miris i ukus. Čaj od bosiljka smiruje živce i nervozu u želucima i crijevima, te može da se koristi kao eterično ulje i aromaterapija.

I za kraj jagorčevina, nana, žalfija, zova, anis, koji imaju značajna svojstva protiv nervoze i stresa.

Komentari (2)

Slažem se u potpunosti, body.ba ima izvrsne članke mada što se ovog tiče to je ipak samo ako neko ima baš lagane simptome napetosti, nažalost ni jedan čaj ne liječi od napada panike,tj od anksioznosti

Emir Vegar

Zaista pišete poučne, divne članke, koje rado čitam i učim Nauke nikada dosta ! Zahvaljujem Vam, sa poštovanjem !

Ivica Ficović
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak