Sigurno ste već čuli i probali kupinovo vino. Za ovaj napitak je malo reći da je ljekovit. On je elikser zdravlja, sadrži moćne sastojke koji mogu da revitaliziraju i nahrane svaki dio vašeg tijela. Kupinovo vino je lijek za anemiju, povećan holesterol i povišen nivo triglicerida, za slab imunitet i ugroženo općenito zdravlje.
Kupinovo vino - čaša zdravlja
UživajteOdličan je za pročišćenje krvi, liječi kožna oboljenja, poboljšava raspoloženje i revitalizira tijelo. Ovo su jako dovoljni razlozi da ga redovno pijete i konzumirate. Ali svakako ga nije ni teško pripremiti, domaće je uvijek bolje.
Recept za kupinovo vino
Potrebno je da nabavite 5 kilograma kupina, koje ćete staviti u jednu veliku posudu. Nakon što ih dobro operete i smjestite ih u odgovarajuću posudu možete početi sa stiskanjem, gnječenjem kupina. Najbolje bi bilo da to radite rukama. Nakon što ih dobro izgnječite, kupinama dodajte 1,5 kg šećera. Potrudite se da vam posuda ne bude puna do vrha već da ima nekoliko cenitematra slobodnog prostora.
Posudu prekrijte sa gazom i ostavite je na nekom hladnom mjestu. Nakon deset dana, odstranite prvi gusti sloj koje se nakupio kašikom, a tečnost procjedite preko gaze. Nakon što procjedite tečnost, ostavite da stoji još narednih 10 dana. Nakon tog perioda, tu tečnost je potrebno opet procjediti i da se stavi u staklene flaše. Flaše zatvarajte sa gazom a ne sa plutom jer će on pući. U tom stanju treba da stoji jaš narednih mjesec dana, pa tek nakon toga flaše možete zatvoriti sa zatvaračima od plute.